Kinderen spelen en zoeken speelgoed in de Speel-o-theek in Hengelo. Foto: PR.
Kinderen spelen en zoeken speelgoed in de Speel-o-theek in Hengelo. Foto: PR.

Liefst 2345 stuks speelgoed bij jubilerende Speel-o-theek

Nieuws

Speel-o-theek Hengelo aan de Onze Lieve Vrouwestraat 20 bestaat veertig jaar. Dat jubileum wordt gevierd met een feestweek van 13 tot en met 17 mei. Voorzitter Winny Timmer hoopt dat in de feestweek nog meer gezinnen lid worden. “Helaas weet nog niet iedereen dat er een speel-o-theek in Hengelo is”, zegt Timmer.

HENGELO - Speel-o-theek Hengelo is in 1984 begonnen. Destijds namen enkele leerkrachten van de Zwavertsschool het voortouw. Zij vonden dat er voor kinderen in Hengelo een voorziening moest zijn waarbij ze speelgoed kunnen lenen. Vergelijkbaar met een bibliotheek waar tegen een vast tarief boeken geleend kunnen worden. Er bleek behoefte aan te zijn. Nooit was er reden voor organisatie van de speel-o-theek om de deur te sluiten. Deze maatschappelijke voorziening voorziet nog steeds in een behoefte. “Kinderen kunnen ook speelgoed uitproberen alvorens het aangeschaft wordt”, zegt Timmer. Daardoor kunnen volgens haar impulsaankopen voorkomen worden. Bij de speel-o-theek wordt geleend; voor het kopen van speelgoed moeten ze naar de speelgoedwinkel. Speelgoed mag zes weken geleend worden. De speelgoedcollectie is enorm. Er zijn liefst 2345 stuks speelgoed in uitleen. Natuurlijk gaat er ook wel eens wat kapot, maar kapot speelgoed gaat niet meteen de vuilniston in. Enkele klusjesmannen beoordelen of het met een reparatie nog een tweede leven kan krijgen. Speel-o-theek Hengelo streeft ook naar duurzaamheid. Een lidmaatschap kost twintig euro per jaar. Minima met kinderen kunnen via het kindpakket zelfs een gratis lidmaatschap krijgen. Geen enkele kind hoeft dus verstoken te blijven van speelgoed. Zogeheten themakisten zijn er ook. “Dan heb je alles in huis voor een kinderfeestje.” Een themakist lenen kost 2,50 euro voor twee weken. De speel-o-theek is in de afgelopen veertig jaar twee keer verhuisd. Momenteel is Speel-o-theek Hengelo gehuisvest aan de Onze Lieve Vrouwestraat 20. In de feestweek van maandag 13 tot en met vrijdag 17 mei is er volop vertier. “We hebben een speciale kleurplaat gemaakt.” Die kunnen ze terugbrengen en als bedankje is er een cadeautje. Een grabbelton is er ook. Daarin zitten tal van kleine cadeautjes.” Laten schminken kan woensdag 15 mei van 14.00 tot 15.30 uur. “In de feestweek hebben we elke dag koffie, thee en ranja voor alle bezoekers. Natuurlijk met wat lekkers erbij”, aldus Timmer.

www.speelotheekhengelo.nl

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00