Angelien Wiggers (links) en Wies Sanders
Angelien Wiggers (links) en Wies Sanders

Column: Het laatste uitje

Column

PuurPersoonlijk Uitvaartbegeleiding verzorgt uitvaarten in heel Twente. In deze column nemen ze u mee in de wereld van de uitvaart. Soms met een lach, soms met een traan. Maar altijd PuurPersoonlijk.

De woonkamer zit vol met zes kinderen en hun partners. In het kleine appartement is dat al snel veel. Moeder is overleden. Iedereen heeft er vrede mee en dat maakt de sfeer ontspannen. Het is goed zo.

Er wordt koffie geschonken, gelachen, gepraat. Tussen alle verhalen door maken we een raamwerk voor het afscheid. Moeder wil een crematie en absoluut in kleine kring. Geen gedoe en geen poespas, een uitspraak die we vaker horen wanneer we een uitvaart helpen organiseren bij oudere mensen. Maar ja…..wat is geen poespas?

In haar geval betekent het alleen de kinderen, klein- en achterkleinkinderen bij de afscheidsceremonie. En dat zijn er al heel wat. Andere belangstellenden mogen de avond ervoor afscheid nemen en hun medeleven betuigen aan de familie.

Net als altijd, als ze met moeder op stap gingen.

In alles wat we overleggen schemert door dat moeder een gezelligheidsmens was. Zo moet dus ook de sfeer van de condoleance zijn. Met koffie en iets lekkers erbij, anders is het zo kaal.

Het vervoer naar het crematorium komt aan de orde. In eerste instantie wordt gekozen voor een ‘gewone’ rouwauto. Een van de dochters ziet het al voor zich: een lange stoet met auto’s achter moeder aan. “Muziekje aan, hapjes erbij”, roept de andere dochter. “Zo deden we dat toch altijd met moeder als we op stap gingen?”

Op dat moment flitst er door mij heen dat dit een gelegenheid is om de uitvaartbus in te brengen. Het lijkt erop dat dit ‘laatste uitje’ met moeder best gezellig mag worden. Na enige uitleg wordt dit idee enthousiast ontvangen.

Op de dag van de crematie stappen we ’s middags met kinderen en partners in de bus. De kist staat midden in de bus, kinderen en bloemen er omheen. Omdat we de bus vijf uur tot onze beschikking hebben, maken we een kleine rondrit door Twente alvorens koers te zetten naar het crematorium.

Langs het geboortehuis van moeder en dan naar een van haar favoriete plekjes, in de buurt van De Lutte. De familie stapt uit en als eerbetoon aan moeder leggen we een klein bosje bloemen neer. Er worden foto’s gemaakt, zoals dat bij elk uitje gebeurde. Terug in de bus klinkt schlagermuziek en gaat de zoon rond met stukjes kaas en worst mét mosterd. Net als altijd, als ze met moeder op stap gingen.

Dus ook bij dit ‘laatste uitje’.


PuurPersoonlijk Uitvaartbegeleiding
Wies Sanders en Angelien Wiggers
T: 06 22163953
E: info@puurpersoonlijkuitvaart.nl
W: www.puurpersoonlijkuitvaart.nl

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00