Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.

‘We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo’

Cultuur

Een honderdtal belangstellenden nam zondag een kijkje bij de Oeler Watermolen. Het was namelijk de nationale molendag. De Oeler Watermolen deed mee. Molenaar Jan Wieffer was blij met de interesse. “We willen dat de molen bekender wordt in Hengelo.”

OELE – Op de zogeheten nationale molendagen zijn belangstellenden welkom om meer te leren over de werking van de molens. Ze worden jaarlijks georganiseerd. Het is promotie voor dit cultureel erfgoed. De molens zijn trouwens vaker te bezichtigen. Later dit jaar na de zomervakantie is er nog een Overijsselse molendag. De Oeler Watermolen aan de Oelerbeek is dan ook weer open. Molenaar Jan Wieffer uit Hengelo hoopt dan ook weer talrijke geïnteresseerden te kunnen begroeten. Hij is al veertig jaar vrijwillig molenaar. Wieffer wil dat de Oeler Watermolen meer bekendheid krijgt in Hengelo. “Ik heb de indruk dat veel mensen in Hengelo deze molen niet kennen of er nog nooit zijn geweest. Maar het is wel een van de mooiste plekjes in deze gemeente”, zegt Wieffer, die zelf uit de Hasseler Es afkomstig is. Hij is nooit een Oelenaar geweest, maar zet zich graag in voor de molen in het buitengebied in deze buurtschap. De open dag in Oele kwam zondag op Moederdag enigszins traag op gang. Aanvankelijk was de interesse nog niet zo groot. Maar later op de dag konden de molenaars in Oele meer belangstellenden begroeten. Al met al werden ruim honderd bezoekers geteld bij de Olde Meule. Dat is de officiële naam van de Oeler Watermolen. De molenaars in Oele deden hun best om de bezoekers veel te vertellen over de molen en het malen van tarwe. Ze hadden geluk met het fraaie weer. “Het mooie weer zorgde voor een gezellige drukte”, aldus Wieffer. Wie zondag verhinderd was, hoeft overigens niet te wachten tot de volgende open dag na de zomervakantie. Geïnteresseerden kunnen ook eerder een bezoekje brengen dan op de Overijsselse molendag in september. “Die is op een zaterdag, maar wij openen de Oeler Watermolen weer op een zondag”, zegt Wieffer. Dat is zondag 15 september in plaats van zaterdag 14 september. De Oeler Watermolen is ook elke eerste en derde zondag van de maand open voor bezoek. Op die zondagmiddagen zijn bezoekers aan de Olde Meulenweg welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Het gezelschap molenaars van de Oeler Watermolen krijgt overigens uitbreiding. “Zes inwoners van Oele volgen de opleiding tot vrijwillig molenaar. Die hebben zich al eerder daarvoor aangemeld”, weet Wieffer. 

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00