De leerlingen van het Twickel College hebben Hengelo groener gemaakt.
De leerlingen van het Twickel College hebben Hengelo groener gemaakt.

Leerlingen maken Hengelo groener

Algemeen

Dankzij de leerlingen uit de tweede klassen van het Twickel College zijn de wijken in Hengelo iets groener. Liefst 203 leerlingen, herkenbaar aan hun groene Twickel-shirts, trokken de wijken in vanwege Clean-up Day. ‘’We willen gewoon dat leerlingen zich meer bewust worden van hun omgeving’’, zegt Frans Westerveen, docent aardrijkskunde en coördinator Duurzaamheid en lid van het Ecoteam.

Hengelo – Vorig jaar was de eerste Clean-up Day, vorige week woensdag de tweede. “Vorig jaar zijn ze helemaal weg geregend. Nu hadden we het beter georganiseerd met de partners. Vorig jaar moesten ze alle zakken naar school brengen, nu was er in alle wijken een verzamelpunt. De één was enthousiaster dan de ander, maar zo werkt het altijd’’, zegt Frans Westerveen. Het Ecoteam bestaat uit docenten en leerlingen. Tijdens de Clean-up Day dag brengen de leerlingen in kaart welk soort zwerfafval ze vinden en wat het gebruiksdoel is van het gevonden afval. ‘’Met een speciale app helpen ze de Plastic Soup Foundation met het wereldwijde onderzoek naar zwerfafval en de impact op onze leefomgeving’’, zegt Westerveen.

De actie wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Hengelo, Gildebor en de Jumbo Woolderes. De leerlingen van klas 1 en 2 werden vooraf geïnspireerd door Tijmen Sissing middels een theatervoorstelling op school. Westerveen: ‘’We hebben de actie voorbereid met een theatervoorstelling. Tijdens zijn wereldreis zag Tijmen in Azië zoveel afval dat hij het ging opruimen. Daar heeft hij min of meer zijn werk van gemaakt. Hij begon als backpacker en is nu trashpacker. Hij geeft nu educatie op scholen over plastic afval in de natuur. Ik denk dat de leerlingen daardoor wel wat geïnspireerder waren. Hij heeft een heel goed verhaal voor kinderen.’’

Voor de actie begon, hield wethouder Freriksen nog een toespraak. Zij ‘overhandigde’ de vijf milieu prullenbakken die inmiddels al tussen de Jumbo en de school zijn geplaatst. Medewerkers van Gildebor haalden de volle zakken afval op uit de verschillende wijken. De Jumbo ondersteunde de leerlingen met een versnapering.

Volgend jaar doen de tweedeklassers weer mee aan de Clean-up Day, laat Westerveen weten. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, kunnen de leerlingen die dit jaar hebben meegedaan aan Clean-up Day gratis soep krijgen op school, mits ze een eigen mok meenemen.

De schoonmaakactie past binnen de identiteit van het Twickel College, stelt Westerveen. “Duurzaamheid neemt een steeds centralere plaats in. Het realiseren van nieuwe, gescheiden afvalbakken rondom de school in samenwerking met de Jumbo en de gemeente is daar een mooi voorbeeld van. Het Twickel College is vorig schooljaar gestart met het Eco-schools programma. In dit programma staan de leerlingen centraal bij het vergroenen van de school(omgeving). Vorig schooljaar is het eerste bronzen certificaat van EcoSchools reeds behaald.’’

Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 15 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 15 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20