Een wederopbouwpand in Hengelo. Fietsers passeren tal van panden.
Een wederopbouwpand in Hengelo. Fietsers passeren tal van panden.

Meer leren over historie Hengelo

Algemeen

Stichting Hengelo Promotie geeft tips voor uitjes in de vakantie. Die zijn niet alleen interessant voor toeristen in Twente, maar ook voor de Hengeloërs zelf. Ze kunnen daardoor meer te weten komen over hun stad. Een week geleden werden wandelroutes aanbevolen. Ditmaal staat een fietstocht centraal. Het gaat om de zogeheten wederopbouwroute. “De wederopbouw is na de industriële revolutie de tweede belangrijke periode in de ontwikkelingsgeschiedenis van Hengelo geweest”, aldus Nienke Klein Wolterink van stichting Hengelo Promotie. 

HENGELO - Een week geleden stonden vier wandelroutes in Hengelo, Beckum en Oele centraal. Zie daarvoor de krant van vorige week. Ditmaal brengt stichting Hengelo Promotie een interessante fietsroute onder de aandacht. Het gaat om de zogeheten wederopbouwroute Hengelo. “De wederopbouwroute is een fietsroute van ongeveer twaalf kilometer langs machtige en prachtige wederopbouwmonumenten in Hengelo”, aldus stichting Hengelo Promotie. Het centrum van deze stad heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad van bombardementen. Vanwege de grote industriegebouwen aan de zuidkant van de spoorlijn was de stad regelmatig doelwit. Veel industrie was destijds van Stork. Daarna is de stad echter zeer voortvarend opnieuw opgebouwd onder leiding van de architecten Pouderoyen en Van Couwelaar. In 1945 presenteerde Hengelo als één van de eerste gemeenten in Nederland haar wederopbouwplan aan de regering. De belangrijkste opgaven waren het wegwerken van de oorlogsschade, het oplossen van de woningnood en het creëren van nieuwe functies zoals winkels en kantoren. Die wederopbouw is na de Industriële Revolutie in de negentiende eeuw de tweede belangrijke periode in de ontwikkelingsgeschiedenis van Hengelo geweest. Zowel de invulling van het wederopbouwplan 1945 als het uitbreidingsplan uit 1949 betekende een langdurige en intensieve investering in de ontwikkeling van Hengelo. De fietsers komen langs verschillende wederopbouwpanden. 

De fietsers komen niet alleen langs wederopbouwpanden, maar ook langs de woonwijken van direct na de Tweede Wereldoorlog: het Witte Dorp (1945), ‘t Kotte (1945) en Klein Driene (1951-1956). De fietsroute is te vinden op de website en op te halen bij Hengelo Promotie aan de Markt 8.

uitinhengelo.nl/wederopbouwroute-hengelo

Ook langs woonwijken

‘Wederopbouw belangrijke periode in geschiedenis’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 16 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 16 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20