Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg). Foto: Gertjan Versteeg

Leven omarmen en met kleur verdergaan

Nieuws

Te midden van familie, vrienden, collega’s en kunstliefhebbers presenteerde de Hengelose kunstenares Willemina Bakkenes haar kleurrijke kunstboek Oerpatronen in kunstwerkplaats de Möllerwerf afgelopen zondag. Zij is in haar 80e levensjaar. Door de hele werf is haar solotentoonstelling ‘Vier het Leven’ te zien, haar oeuvre van afgelopen zeven jaar, in olieverf.

HENGELO - Met haar schilderijen wil zij een kleurrijke verbeelding geven van het ontstaan en de ontwikkeling van het leven, vanaf de oertijd tot nu. Haar boek Oerpatronen bevat 83 foto’s van haar recente werk, met proza en gedichten over de mysteriën van het leven. “Het boek is als een ontdekkingsreis van en een ode aan de schoonheid van het leven”, vertelt ze. “Ik verweef diverse filosofieën en geloofsovertuigingen met een diepe waardering voor de eenheid en energie die ons allen verbindt.”


Het mysterie van het leven
Na vele afgeronde zelfstudies en opleidingen op gebied van religie, theologie, archeologie en antroposofie had Willemina één vraag over: Waar komt het leven vandaan, wat is leven en hoe heeft het zich ontwikkeld? Ze poogt dat mysterie te ontrafelen in olieverf. Lyrisch abstract expressionisme, zo noemt haar vriendin Attie Schipper het. Vijfendertig jaar geleden gaf zij les bij het Centrum voor Kunsteducatie (CREA)in Hengelo en ontmoette daar Willemina. “Niets is er, hoe kan er dan iets ontstaan? Dat mysterie wil Willemina ontrafelen. Het is een feest voor alle zintuigen.”


Het leven omarmen in kleur
De tentoonstelling is geopend door de Hengelose wethouder van cultuur, Marie-José Luttikholt. Zelf heeft ze geen kunst academie gedaan, maar kan wel degelijk waarderen wat hier is ontstaan. “Kleurrijk, veelzijdig, spiritueel, met toewijding, puur, vanuit je hart. Iets gewoons wordt bijzonder. Alles in het leven is proces. Dat kun je niet van tevoren bedenken”, aldus de wethouder.
Na de verhuizing van haar grote atelier in de binnenstad naar de wijk Woolderes in augustus 2015 is Willemina abstract gaan werken. Qua studie houdt zij zich nog steeds bezig met de prehistorie, ontstaan van de mens, onze beschaving en oude werelden. Haar recentere werk geeft haar nieuwe prikkels en meer vrijheid om haar gevoel voor kleur en spiritualiteit optimaal te benutten. “Het leven omarmen en met kleur verdergaan”, zo beschrijft Willemina het proces erachter.


Over Wilhelmina Bakkenes
Willemina werd in 1944 geboren te Utrecht en is in Den Haag opgegroeid. Na een carrière als directiesecretaresse besloot zij zich, na de geboorte van haar zoon en dochter, in de richting van de kunst te vormen, bij de vrije academie Artibus te Utrecht, afdeling esthetische vormgeving. Daarnaast nam zij deel aan een studie theologie aan de Universiteit te Utrecht. Twee jaar bezocht zij de internationale zomeracademie voor kunst te Luxemburg, waar zij intensief de menselijke figuur bestudeerde. Binnen het vak tekenen-schilderen was zij 29 jaar als docent verbonden aan CREA te Hengelo. Naast haar docentschap heeft zij vele opdrachten uitgevoerd voor bedrijven en particulieren als portrettist.
In 2014 verkreeg zij een koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester voor haar pro deo werk en haar verbindende werkzaamheden en inspirerende arbeid als docente. Zij heeft talloze exposities gehouden, vaak vergezeld door lezingen uit eigen werk. Haar niet-aflatende zelfstudie geeft haar genoeg kracht om nieuwe workshops te organiseren en ideeën en thema’s uit te werken. Op deze manier hoopt zij bij te dragen aan de culturele vorming in Hengelo en omstreken. Ondanks haar hoge leeftijd geeft ze nog workshops met mandala’s en met het uitwerken en toepassen van kleur.


Expositie
De expositie is nog te bezichtigen op 19, 20 en 21 april van 14.00 tot 17.00 uur op de Möllerwerf. Op die dagen is Willemina zelf aanwezig voor toelichting op haar werk. Voor meer informatie of bestellingen, stuur een e-mail naar arpwil@hetnet.nl

De muzikanten van AAN uit Hengelo. Eigen foto.
Herintreders en nieuwe muzikanten 16 mei, 15:35
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 15:34
Duo Gewoon bij een optreden. Eigen foto.
Muzikale gezelligheid Duo Gewoon 16 mei, 15:32
ELLEN Stoffen heeft tijdens de Week van de Stenen Winkel een winactie.
ELLEN Stoffen doet mee aan Week van de Stenen Winkel 14 mei, 08:21
Bezoekers nemen een kijkje bij de watermolen in Oele. Eigen foto.
'We willen dat Oeler Watermolen bekender wordt in Hengelo' 14 mei, 08:19
Pen
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 08:17
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 14 mei, 08:16
Afbeelding
De nieuwe krant lees je online! 14 mei, 08:00