Jolanda Toenkkes geeft dit najaar de cursus creatief schrijven bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Jolanda Toenkkes geeft dit najaar de cursus creatief schrijven bij de Volksuniversiteit Hengelo.

Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober

Algemeen

Mijn naam is Jolanda Toenkkes en ik geef vanaf 3 oktober de cursus ‘Creatief schrijven’ bij de Volksuniversiteit. Naast deze cursus geef ik ook een vervolgcursus ‘Creatief schrijven’ en een cursus ‘Korte verhalen schrijven’.

HENGELO - Ik ben schrijfdocent in opleiding bij de Dactylus Academie voor schrijfdocenten. Creatief schrijven is iets wat een miljoen Nederlanders doen. Daarvoor hoef je geen boek gepubliceerd te hebben. Dat heb ik ook niet. Maar het zoeken naar de juiste woorden en hoe je werkelijk over kunt brengen wat je zeggen wilt, is een creatieve vaardigheid die je op heel veel plekken kunt gebruiken.

In mijn werk bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht bijvoorbeeld schrijf ik de meest uiteenlopende teksten, van mails tot intranetberichten. Zakelijk ja, maar ook daarvoor heb je creativiteit nodig. Een tekst kan alle informatie bevatten die de lezer nodig heeft, en tóch niet begrepen worden. Helder schrijven is een vak apart! Ik heb Engelse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waardoor mijn taalgevoeligheid flink is gestimuleerd. 

Bij de opleiding die ik nu volg, ontdek ik ontelbare nieuwe manieren om met taal te werken en te spelen. Soms heb je iemand nodig die je iets nieuws laat zien. Dat doet deze opleiding, en dat geef ik graag door. Schrijven is voor mij al van jongs aan een uitlaatklep en een manier om nieuwe werelden te ontdekken. Mijn grootste plezier in het schrijven is te merken hoe een verhaal, dat van tevoren al is uitgedacht, tijdens het schrijven soms een heel eigen leven kan gaan leiden. Soms kan het zelfs nieuwe inzichten opleveren. Dit plezier in schrijven wil ik anderen ook graag laten beleven.

Jolanda Toenkkes

Kijk voor meer informatie over deze en andere cursussen ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl 

Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43
Afbeelding
Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober 3 aug, 11:35
Afbeelding
Echt resultaat met fit20: Nico Mensing vertelt zijn verhaal 2 aug, 14:02