<p>De volkskerstzang in betere tijden toen het wel doorgang kon vinden.&nbsp;</p>

De volkskerstzang in betere tijden toen het wel doorgang kon vinden. 

(Foto: )

Opnieuw geen samenzang voor kerst

Weer een teleurstelling voor de liefhebbers van de jaarlijkse volkskerstzang in Hengelo. De organisatie heeft besloten het evenement op 20 december niet door te laten gaan. “Organisatorisch is het niet haalbaar. We hebben wel over alternatieven nagedacht, maar dat doen we niet. Helaas slaan we weer een jaar over”, zegt voorzitter Hans Kruid van de volkskerstzang Hengelo.

HENGELO - Elk jaar wordt in Hengelo samen gezongen op de maandagavond voor kerst. Dat gebeurde jarenlang in het stadhuis. Tijdens de verbouwing werd uitgeweken naar een kerk. “Maar vorig jaar zouden we weer naar het stadhuis gaan. De volkskerstzang kon echter vanwege corona niet doorgaan. Dat was vorig jaar al heel vroeg bekend”, zegt Kruid. Dit jaar hadden Kruid en de medeorganisatoren langere tijd hoop. Maar de volkskerstzang moet alsnog afgeblazen worden. Alternatieven waren er wel. Maar zou het dan net zo succesvol zijn als voor corona? Daar had de voorzitter zijn bedenkingen bij. “Overdag zingen in plaats van ‘s avonds willen we niet. Ook zouden veel ouderen wegblijven. Dat is begrijpelijk. Nee, dit organiseren we alleen als het veilig en verantwoord kan. Maar dat kan momenteel niet”, weet Kruid. Een livestream was geen geschikt alternatief. “Dan zouden mensen thuis moeten gaan zingen. Maar dat vinden wij geen volkskerstzang. De essentie van een volkskerstzang is het samenzijn en het samen zingen.” De voorbereidingen waren al in volle gang toen de organisatie moest besluiten de stekker eruit te trekken. Dat is een domper. Temeer omdat het programma extra feestelijk zou zijn. “De samenzang zou namelijk ook in het teken van 75 jaar bevrijding staan. Dat zouden we vorig jaar al doen, maar toen ging het niet door. Nu dus opnieuw niet.” Er zat volgens Kruid niets anders op dan het evenement naar volgend jaar te verplaatsen. Maar het is volgens hem ook denkbaar dat er in het voorjaar al wordt gezongen. Dan zingen de liefhebbers uiteraard geen kerstliederen, maar paasliederen. “We kunnen iets organiseren met paasliedjes. Die zijn er ook. Dat is een optie.” 

Een paassamenzang is een optie. Maar daar wordt pas na de jaarwisseling een besluit over genomen. De organisatie wil volgend jaar weer een volkskerstzang houden. “We houden de moed erin en hopen de liefhebbers volgend jaar weer mogen ontmoeten op de mooiste kerstmuziekavond van Hengelo”, aldus voorzitter Hans Kruid van de volkskerstzang Hengelo.

‘We houden de moed erin’

‘Livestream
volkskerstzang
geen geschikt
alternatief’

door Stefan Wegdam

Meer berichten