Beetje bij beetje wordt de nieuwe plek die Merlyn heeft gevonden steeds beter, mooier en behaaglijker, voor mens en dier. (Foto: PR)
Beetje bij beetje wordt de nieuwe plek die Merlyn heeft gevonden steeds beter, mooier en behaaglijker, voor mens en dier. (Foto: PR) Foto: PR

Help Merlyns honden de winter door

Algemeen

In Roemenië leven heel veel honden op straat, op zoek naar voedsel en een veilig onderkomen. Ze worden dagelijks blootgesteld aan de risico’s van het verkeer, ziekten en ondervoeding. Een dappere vrouw uit Nederland probeert een verschil te maken.

HENGELO/ROEMENIË – De in Hengelo geboren en getogen Merlyn Gritter (34) is haar hele leven al een dierenvriend. In de zomer van 2017 besloot ze definitief naar Roemenië te verhuizen, om daar een opvang voor honden te realiseren. “Voordat ik hiernaartoe verhuisde, was ik al een aantal jaren actief voor de honden in Roemenië. Ik was al een paar keer afgereisd naar hier, om de handen uit de mouwen te steken. Op een dag dacht ik, waarom ga ik daar niet permanent wonen, dan kan ik echt een verschil maken. Zo geschiedde”.

Neutralisatie

In Roemenië gaan ze heel anders met honden om dan in Nederland. Op 25 september 2013 is door de overheid een wet aangenomen die toestaat dat straathonden mogen worden gedood. Sindsdien worden veel honden, vaak op brute wijze, op straat gedood of door hondenvangers naar een shelter gebracht waar de leefomstandigheden vreselijk zijn. De wet schrijft voor dat deze honden, mochten ze binnen 14 dagen niet geadopteerd of opgehaald zijn, alsnog gedood mogen worden. Daarnaast sterven de honden vaak aan de gevolgen van de erbarmelijke omstandigheden. “Het doden van honden is echter niet de oplossing voor het terugdringen van de populatie straathonden. Neutralisatie is dat wel! Vandaar dat ik het tot mijn levensmissie heb gemaakt, hulpbehoevende dieren te huisvesten en verzorgen. Ook het bijvoeren van de straathonden en andere hulpbehoevende dieren hoort daarbij. En natuurlijk het ultieme doel, bemiddelen in adoptie.”

De eerste drie jaar in Roemenië is Merlyn wel tien keer verhuisd. “Nergens was het veilig. Er was zelfs een moment dat ik dacht aan teruggaan, maar toen vond ik een oude verlaten loods, op een braakliggend terrein.” Hier woont Merlyn nu ruim een jaar, helemaal alleen met haar 150 honden. Beetje bij beetje wordt het steeds beter, mooier en behaaglijker, voor mens en dier. “Maar we zijn er nog lang niet. Ik kan nog steeds hulp en donaties gebruiken. Door vriend te worden van onze stichting voor een bedrag van vijf euro per maand, kunnen we blijven neutraliseren en kunnen we hulpbehoevende honden blijven opvangen”, besluit deze Hengelose kanjer.

Stichting Dogs by Merlyn vindt, dat elke hond een tweede kans verdient. De stichting haalt honden letterlijk van de straat om ze te neutraliseren en biedt vele van hen een veilige plek. De stichting zorgt voor eten, drinken, goede medische zorg, onderdak en bemiddelt bij adoptie. Voor meer info ga naar:

www.stichtingdogsbymerlyn.com

door Linda Meijer

Elke hond verdient een tweede kans in het leven

www.lindameijer.nl
Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43
Afbeelding
Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober 3 aug, 11:35
Afbeelding
Echt resultaat met fit20: Nico Mensing vertelt zijn verhaal 2 aug, 14:02