De onthulling van de Stolperstein voor Salomon de Lange in de Marthastraat 2. Foto: Ans Brongers.
De onthulling van de Stolperstein voor Salomon de Lange in de Marthastraat 2. Foto: Ans Brongers.

Herinnering aan Salomon de Lange

Algemeen

In de Marthastraat in Hengelo is een Stolperstein onthuld ter nagedachtenis aan Salomon de Lange. Hij overleefde de verschrikkingen van het naziregime niet. De Lange stierf in Mauthausen. Met de onthulling van een Stolperstein wil Stolpersteine Werkgroep Hengelo de herinnering levend houden. “Het is ook belangrijk dat we de namen noemen van de tien Joodse mannen die bij de razzia zijn opgepakt”, aldus Ans Brongers van de Stolpersteine Werkgroep Hengelo. Salomon de Lange was een van die mannen. 

HENGELO - De onthulling van deze nieuwe Stolperstein was woensdag. Burgemeester Sander Schelberg was daarbij aanwezig. Ook waren er belangstellenden die stil stonden bij het immense leed in de Tweede Wereldoorlog. Salomon de Lange was een van de tien Joodse mannen die tijdens de razzia van 13, 14 en 15 september 1941 zijn gearresteerd en omgebracht in concentratiekamp Mauthausen.

In de bijeenkomst werden hun namen genoemd. Ook was er een minuut stilte. Brongers vindt het belangrijk om de namen te noemen. “Op die manier wordt deze groep uit de anonimiteit gehaald en krijgen ze een gezicht”, aldus de woordvoerster van Stolpersteine Werkgroep Hengelo. Veehandelaar Salomon de Lange had na zijn arrestatie nog goede hoop op een spoedige terugkeer. Maar hij wist niet welk vreselijk lot hem te wachten stond. De Lange keerde nooit terug naar Hengelo. De onthulling was in de Marthastraat op nummer 2. Salomon de Lange woonde daar. Hij was een van de tien Joodse mannen die in Hengelo tijdens de razzia van 13, 14 en 15 september van hun bed werden gelicht en op transport zijn gezet naar het concentratiekamp Mauthausen. “Ze werden onterecht verdacht van het doorsnijden van telefoonkabels van de Duitse bezetter. Onder erbarmelijke omstandigheden moesten ze in een steengroeve werken. Niemand heeft die ontberingen overleefd”, weet Brongers.

Mauthausen was een concentratiekamp in Oostenrijk. Daar zijn tijdens de oorlog bijna 200.000 gevangenen gedetineerd geweest. Bijna de helft van hen is vermoord. De namen die in Hengelo werden genoemd zijn: Samson Samuel Berg (29 jaar); Deldener straat 6-8; slager, veehandelaar. Max Cohen (39 jaar); Nieuwstraat 7 (nu: 9); slager, worstenmaker. Siegfried Cohen (51 jaar); Molenstraat 62; slager. Lion Frankenhuis (35 jaar); Sparweg 16; koopman. Abraham Kats (41 jaar); Enschedesestraat 41; onderdirecteur van de Rotterdamse Bank in Hengelo. Salomon de Lange (38 jaar); Marthastraat 2; veehandelaar. Simon Machiel Noach (53 jaar); Leliestraat 18; onderwijzer. Franz Max Pollack (23 jaar); Kievitstraat 18; technisch tekenaar bij Stork. Moritz Schaap (45 jaar ); Berfloweg 211; slager/veehandelaar. Dirk Jacobus Spanjaard (30 jaar); Bornsestraat 182; afdelingshoofd bij textielfabriek ‘Spanjaard’ in Borne.

levendverledenoostnederland.nl

door Stefan Wegdam

‘Niemand heeft de ontberingen overleefd’

Afbeelding
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 17 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 17 uur geleden
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 17 uur geleden
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 17 uur geleden
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13