Gluren in diverse tuinen van de buren

Algemeen

Op zaterdag 26 juni stellen Hengelose tuinliefhebbers voor de vijftiende keer hun tuinen open voor geïnteresseerden onder het motto ‘Eigen(zinnige) tuinen’. Ben je op zoek naar nieuwe tuinideeën of gewoon nieuwsgierig, kom dan gezellig langs bij de deelnemers.

Door Linda Meijer

HENGELO - Janny de Jong (69) heeft een prachtige tuin aan de Belgradostraat 60, maar ze kan niet met alle eer strijken. “Mijn man Cor is twee jaar geleden overleden; hij was het ware brein en de uitvoerder van deze tuin. Toen we hier 28 jaar geleden kwamen wonen was alles weiland. Het grondstuk was eerst iets kleiner, maar wij hebben nog 150 m2 bij kunnen kopen, waardoor de hele zaak weer op de schop moest.” Het resultaat mag er zijn. Het is een prachtige bloementuin met twee vijvers, een paradijsje voor kikkers, vogels en insecten. “Cor deed echt alles zelf, het was zijn passie. Hij kweekte stekjes lavendel, zaaide van alles en nog wat. Hij had ook een grote moestuin, maar die heb ik laten omtoveren tot grasveld met bloeiende border. Dat werd me echt te veel.” En nu jij alleen, lukt dat een beetje? “Ik doe mijn best. Wel komt er twee keer per jaar een tuinman die het grove werk doet, de rest doe ik zelf.”

Ontstaan

In 2005 plaatste initiatiefnemer Guusje Beverdam een oproep in de krant om mensen te vragen of ze interesse hadden in het openstellen van tuinen onder het motto: ‘Kijk eens bij elkaar over de schutting’. “Inmiddels bestaan we al 15 jaar en hebben diverse tuinhobbyisten zich bij ons aangesloten. We organiseren niet alleen eens per jaar deze open tuindag, maar er zijn door de jaren heen ook leuke onderlinge contacten ontstaan. En natuurlijk worden ook ideeën en stekjes met elkaar uitgewisseld.” Of het nu gaat om een landschapstuin, een moestuin, een patio, een parktuin of een bloementuin, iedereen kan zich aanmelden via: info@guusjebeverdam.nl

Tuinideeën en stekjes worden met elkaar uitgewisseld

Aanstaande zaterdag 26 juni tussen 10.00 en 17.00 uur is iedereen welkom ‘achter de poorten’ van de volgende prachtige tuinen: Guusje Beverdam, Steenbakkersweg 18, Gerard en Marianne van den Berg, Anna Bijnsstraat 54, Riet en Cees, Beersen, P. van Anrooystraat 4, Louise Huethorst, Steenrietweg 18, Ans Nijhof en Jaap Hellemans, Drieneresweg 130, Janny de Jong, Belgradostraat 60, Irma en Herman Olthof, Deurningerstraat 222, Ria Spruit, Drienerparkweg 3, Mirjam Spit en Hans Metz, Anninksweg 109, Ineke en Ebele Schouwstra, Vijverlaan 6, Wim te Vaarwerk, Loweg 84 en Gerrie en Hans van Paridon, Wessex 17, allen te Hengelo.
De koffie staat klaar en de entree is gratis.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 22 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 22 uur geleden
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 22 uur geleden
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 22 uur geleden
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13