Column Koetsveld & Odaci: 500 jaar scheiding

Algemeen

Beste Herman, wat een titel, ga je scheiden?

Nee, goede vriend, kijk even naar de datum op het hoekje van de krant: 31 oktober 2017. Gaat je een lampje branden? Nee? Geeft niks. Ik praat je even bij. Precies 500 jaar geleden spijkerde de monnik Maarten Luther een papier met 95 stellingen op de poort van de slotkapel van Wittenberg, Duitsland. Die stellingen waren bedoeld om de misstanden in de Rooms-katholieke kerk (de kerk van Europa) aan de kaak te stellen. In die tijd was de macht van de kerk gigantisch. Met alle gevolgen van machtsmisbruik, een enorme corruptie en het verlies van geloofwaardigheid.

Luther had de Bijbel gelezen en zag dat de kerk van zijn tijd wel heel ver af was komen te staan van die beweging van Jezus van ooit. En dus deed hij allerlei voorstellen om de kerk te vernieuwen.

Luthers ideeën en voorstellen vielen op veel plekken in Europa en ook in onze streken in goede aarde. Behalve dus bij de mensen met de macht.

Zij probeerden Luther en zijn beweging pootje te lichten door hem te veroordelen als een ‘ketter’, iemand die qua geloof niet deugt. De vernieuwingsbeweging ontaardde in een conflict dat op het scherpst van de snede werd uitgevochten. Tal van godsdienstoorlogen in Europa waren het gevolg. De overwinnaars vernederden de verliezers. In ons land werd de kerk van ‘de protestanten’ de staatskerk en de Rooms-katholieken werden eeuwenlang als een soort tweederangsburgers weggezet. In andere landen andersom.

Maar de tijden zijn veranderd. Het inzicht is gegroeid dat we uit dezelfde bron van het leven putten. Er is geen protestantse God en geen Rooms-katholieke of islamitische hemel. Zo’n kijk moet kennelijk groeien - als het even kan wel rapper dan 500 jaar.

Herman Koetsveld

Reageren? Info@koetsveld-odaci.nl

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 19 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13