Edelhertbok 'Gringo' is al gesterilliseerd, maar nog steeds de Anton Heijboer van het hertenkamp; maar liefst 9 dames behoren tot zijn harem.
Edelhertbok 'Gringo' is al gesterilliseerd, maar nog steeds de Anton Heijboer van het hertenkamp; maar liefst 9 dames behoren tot zijn harem. Foto: PR

Toekomst herten Weusthag onzeker

Algemeen

Het hertenkamp is in Hengelo een waar begrip. Een eerste hertenkamp was bij de villa Tichelwerk, dat in 1885 gebouwd werd in opdracht van Jurriaan Engelbert Stork (ja, de broer van...) Het hertenkamp Weusthag opende zijn deuren eind 1960, maar de langste dagen van die herten lijken nu geteld.

HENGELO - Het kabinet wil vóór 2024 een nieuwe huis- en hobbydierenlijst ingevoerd hebben. Op die lijst staan de zoogdieren die recreatief gehouden mogen worden in ons land. Er wordt hierbij gekeken naar het welzijn van de dieren en naar het risico dat het houden van de dieren vormt voor de veiligheid van mensen. En het damhert staat niet meer op die lijst en dat heeft gevolgen voor alle hertenkampen in Nederland, waaronder dus ook die van kinderboerderij ‘t Weusthag.

“Voor de kinderboerderij heeft dit niet zo veel impact”, aldus de gemeente, die eigenaar is van zowel de kinderboerderij, als ook het naastgelegen hertenkamp. “De hertenbok is in 2019 al gesteriliseerd, dus er is al een soort ‘uitsterfbeleid’. Wel leven edelherten in gevangenschap langer. De jongste dieren zijn nu vier jaar oud, dus er zullen nog ongeveer vijftien jaar herten lopen in het hertenkamp.”

Minister Henk Staghouwer: “Met de aankondiging van de nieuwe huis- en hobbydierenlijst zetten we een grote stap in de verbetering van het dierenwelzijn in Nederland. Er is lang naar deze lijst uitgekeken. Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens voorop stellen. Ik ben het adviescollege dan ook dankbaar voor hun afgewogen advies volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.”

De beoogde datum van inwerkingtreding van de nieuwe huis- en hobbydierenlijst is 1 januari 2024. Er geldt een ruime overgangsperiode. Mensen die op 1 januari 2024 een dier hebben dat niet op de lijst staat, mogen dit dier houden of elders onderbrengen tot het dier overlijdt.

De verzorging wordt gedaan door het team van kinderboerderij `t Weusthag; zij zijn in dienst van Gildebor. “Op dit moment lopen er tien edelherten in de hertenwei”, aldus Marianne Meijer, die samen met Tjim Wijering de verzorging voor haar rekening neemt. “Ik doe dit werk al ruim veertien jaar en vind het echt geweldig om te doen. Een bezoek aan de kinderboerderij is leuk voor jong en oud, en… de toegang is gratis!”, besluit Marianne enthousiast.

Bij de kinderboerderij horen ook de naastgelegen vijvers, een paddenpoel en de hertenweide. Langs de vijvers en het hertenkamp loopt een pad, waardoor een aantal dieren ook na sluitingstijd nog te zien is. Dit pad loopt door in het Weusthagbos: een heerlijk bos voor een ontspannen wandeling. De kinderboerderij is elke dag open van 10.00 tot 16.00 uur (zaterdags gesloten).

https://www.facebook.com/weusthag.kinderboerderij

Linda Meijer

Welzijn van de dieren en veilig-heid van de mens staat voorop

Afbeelding
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 19 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13