Een scene uit de educatieve film, gemaakt in het kader van de herdenking: ‘Er hoeft er maar één te beginnen…’.  (Foto: PR)
Een scene uit de educatieve film, gemaakt in het kader van de herdenking: ‘Er hoeft er maar één te beginnen…’. (Foto: PR) Foto: PR

Er hoeft er maar één te beginnen...

Algemeen

Op 29 april 2023 is het precies 80 jaar geleden dat de historische april-mei staking van 1943 begon. Theatergroep Barst maakte er een film over, die 9 maart jl. in première ging.

HENGELO –De stakingen, die zich in grote delen van Nederland afspeelden, waren de grootste uiting van massaal en geweldloos volksverzet in de door Duitsland bezette gebieden. Ongeveer 200.000 Nederlanders keerden zich tegen de bezetter. Zo brachten ze een ommekeer in de geschiedenis van de bezettingsjaren teweeg.

De april-meistaking 1943 wordt dit voorjaar uitgebreid herdacht, met niet alleen de film, maar ook een driedelige tv-documentaireserie, een boek en een tentoonstelling. En op het vliegveld speelt de grote theaterproductie ‘Vergeten Twentse Lente’ van Hanna Versteege. ‘Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943’ organiseert op 29 april om 14 uur een herdenkingsbijeenkomst in de oude Storkhal (hal 43). Kijk op de site van Hengelo Promotie voor de agenda die dag.

Regisseur Rinus Morsink (73), tevens oprichter van Theatergroep Barst, heeft de educatieve film gemaakt in het kader van de herdenking: ‘Er hoeft er maar één te beginnen…’. “Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met de voorbereiding”, vertelt Rinus. “Ik had al vrij snel een idee in mijn hoofd hoe de film eruit moest komen te zien. Daarna was het nog een hele klus om authentieke kleding en geschikte, dissonantvrije locaties te vinden.” 

De rollen in de speelfilm worden vrijwel allemaal door acteurs en actrices van Theatergroep Barst gespeeld. “In het verhaal wordt een groep kinderen door de historie geleid door hun meester (gespeeld door Rinze Poelstra) via op waarheid gebaseerde gebeurtenissen. De film begint met een ruzietje tussen een paar kinderen, bij het monument (achter het station) in Hengelo. De verbinding wordt dan gelegd met de tekst op het monument, ter nagedachtenis aan gevallenen van de april/mei staking 1943”, aldus de regisseur.

De film zal na de première vertoond worden aan de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs (13, 14, 16, 20 en 21 maart bij Oyfo). De film duurt 50 minuten, maar het pakket dat Barst aanbiedt is meer dan de film alleen. “De leerlingen lopen via een oriënterende wandeling, langs een aantal historische locaties in Hengelo naar Oyfo. Ook in de klas wordt er voor en na de film nog een les aan dit onderwerp besteed”, besluit Carien Admiraal, voorzitter van Barst.

Op 28 april 2023 zal de film om 20.00u in hal 43 van Stork voor belangstellenden vertoond worden. Deze datum is gekozen omdat de dag daarna de officiële herdenking zal plaatsvinden, georganiseerd door het Comité april/meistakingen 1943. U kunt (kosteloos) plaatsen reserveren via onderstaande link. Vol is echter echt vol!

www.theatergroepbarst.nl/film-staking

Linda Meijer

200.000 Neder-landers keerden zich tegen de bezetter

Linda Meijer
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement gisteren
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13