Cevdet, Estelle en Ellen met ontbijttas (foto: Rode Kruis).
Cevdet, Estelle en Ellen met ontbijttas (foto: Rode Kruis). Foto: Rode Kruis

Ouders nemen de regie in handen

Algemeen

Onlangs was er verrassend nieuws: het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit onder Hengelose schoolkinderen. Bij tientallen van hen heerst thuis voedselnood. Door tijdelijke hulp te bieden neemt het Rode Kruis drempels weg, voor hulp aan ouders bij wie het even niet lukt om rond te komen.  

Hengelo - Tientallen kinderen in Hengelo krijgen een jaar lang ontbijttassen voor een goed begin van de schooldag. Hun ouders worden óók een handje geholpen, door samenwerking tussen het Rode Kruis, Wijkracht, de gemeente en Montessori ‘t Annink. Dat heeft geleid tot het uitdelen van ontbijttassen, ter waarde van tien euro, met een week ontbijt voor één kind. De bedoeling is dat hun ouders straks gewoon weer zelf ontbijt kunnen regelen voor hun kroost.


Hier kiest niemand voor

Iemand in voedselnood heeft soms of vaak een tekort aan voedsel en/of een tekort aan gevarieerd voedsel, legt Ellen Buenk uit, coördinator communicatie district IJsselland & Twente bij het Rode Kruis. Dit is geen eigen keuze, maar een gevolg van dat mensen niet weten waar ze hulp kunnen krijgen. Of ze hebben geen recht op hulp, willen niet afhankelijk zijn of zo bekend staan, of durven dit niet aan te kaarten. “Soms hebben zij de hulp ook nog niet nodig gehad.” Ook mensen die het vorig jaar prima voor elkaar hadden, kunnen nu soms de eindjes niet aan elkaar knopen, door de coronacrisis, inflatie en stijgende vaste lasten. De boodschappen zijn bij veel mensen de sluitpost van de huishoudbegroting. Eten en drinken betaal je van het geld dat overblijft als alle andere lasten en/of schulden zijn betaald.


Gevolg: voedselnood

Hoe groot het probleem echt is? Lastig te zeggen, want ouders die financieel niet kunnen rondkomen trekken niet gauw aan de bel. School en schoolplein bieden alle mogelijkheid om met deze mensen in contact te komen. “Het schoolplein is de plek waar alle ouders van basisschoolkinderen samenkomen, een gelegenheid bij uitstek om ouders te bereiken met wie het even niet goed gaat”, vertelt Ellen Wolkotte, directrice van Montessori ‘t Annink in de Noork en geboren en getogen Hengelose. “We zijn nu een jaar bezig met allerlei manieren om mensen zelf sterker te maken.” Dat is ook de aanpak van het Rode Kruis, zegt Buenk: “Iedereen wil zelfstandig zijn. Het Rode Kruis helpt tijdelijk bij voedselnood, samen met partners in de buurt die de mensen het beste kennen. Daaruit komt contact met andere hulpverlening. “Door in gesprek te gaan kan er gekeken worden naar scholing, subsidies, toeslagen, werk et cetera. voor structurele hulp.” Hierom doet de organisatie een oproep om meer steun vanuit de overheid, met name de gemeente. Buenk zegt met klem dat dit iedereen kan overkomen.


Ouders helpen ouders

Problemen als eenzaamheid of armoede haal je het beste uit de taboesfeer door op het schoolplein oog te hebben voor elkaar: je kunt zien, merken of voelen dat iemand het lastig heeft, aan kleding bijvoorbeeld. Wolkotte: “Onze school is een mini samenleving, waarin we een mooie afspiegeling van de maatschappij zien. We dragen zorg voor elkaar. En we leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen en oplossingen te bedenken. Hiermee willen we bereiken dat kinderen leren dat zij zelf regie kunnen voeren op hun eigen situatie.” Veel ouders op haar school zijn welvarend of hebben overvloed. Ze helpen graag als het anderen even niet lukt, door extra boterhammen om te delen in de lunchbox van hun kroost te doen. Of een keer extra de kosten van boeken en opleiding betalen, zodat ouders die dat niet kunnen daar gebruik van kunnen maken. Of dubbel betalen voor schoolreisjes, zodat kinderen mee kunnen van wie de ouders daar geen geld voor hebben. Wolkotte: “Verder is er bij ons bijvoorbeeld meneer Max, die de gelegenheid biedt voor de oudste leerlingen om hun huiswerk na schooltijd onder begeleiding op school te doen, omdat thuis vaak niet lukt of kan. Zo is er ook een naschoolse sportactiviteit.”


Buurtplan

Heel veel van dit soort verbindingen tussen gemeente, organisaties en inwoners ontstaan vanuit een Buurtplan. Wolkotte: “Wijkracht en de gemeente hebben het Rode Kruis aan onze scholen gekoppeld. Ik voel echt dat alle partijen alle kinderen gelijke kansen willen geven om te groeien.” In het voorjaar organiseert de buurt het Soepbuurtje. Kinderen helpen dan mee met soep maken en uitdelen. Als ouders meer veerkracht hebben bij tegenslagen en zich thuis voelen op school en in de buurt heeft dat een blijvend positieve impact op hun functioneren en dat van hun kinderen, is het uitgangspunt in de Hengelose aanpak van voedselnood.


Meer informatie:
www.rodekruis.nl
www.wijkracht.nl
www.symbiohengelo.nl

door Marjolein van Loenen

Afbeelding
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20