Eren (10 jaar) van de Sint Jozefschool in Amsterdam: “Ik dacht dat de wereld alleen maar blauw en groen was, maar ik zag ook veel oranje en gele lichtjes.” (foto: SpaceBuzz Facebook)
Eren (10 jaar) van de Sint Jozefschool in Amsterdam: “Ik dacht dat de wereld alleen maar blauw en groen was, maar ik zag ook veel oranje en gele lichtjes.” (foto: SpaceBuzz Facebook) Foto: van SpaceBuzz Facebook:

Hengelose scholieren gaan ruimte in

Algemeen

Van de circa 110 miljard mensen die ooit geleefd hebben zijn er maar 600 echt in de ruimte geweest. Maar leerlingen van speciaal onderwijs (SO) de Stapsteen en SO de Bouwsteen ervaren het binnenkort zelf: op 9 februari en 20 april staat een ruim 15m lange ruimteraket, de SpaceBuzz, op hun schoolplein.

HENGELO - SpaceBuzz is een ‘innovatief’ virtual reality (VR)-educatieprogramma voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. De Nederlandse organisatie zonder winst-oogmerk is nog niet zo lang bezig maar heeft een wereldwijde missie: miljoenen kinderen mee te nemen de ruimte in, om de aarde vanuit de ruimte te zien en ambassadeurs te worden voor de planeet. Het programma werd in 2021 uitgerold in Frankrijk, Italië en Hongarije. Vorig jaar kwamen er 30 duizend nieuwe ambassadeurs bij in zes landen. Dit jaar streeft de organisatie naar 100 duizend ambassadeurs.
SpaceBuzz bezoekt meer dan 300 basisscholen in heel Nederland, bereikt daarmee zo’n 15 duizend leerlingen en er is een wachtlijst. De organisatie streeft naar een nieuwe generatie die pleit voor vrede en een gezonde aarde. “Samen kunnen we het verschil maken”, aldus SpaceBuzz.


Voelt levensecht
“We vinden het fantastisch dat we onze leerlingen deze bijzondere ervaring kunnen laten meemaken. Van de lancering tot de spectaculaire landing: een missie met de SpaceBuzz voelt levensecht”, zegt Attendiz, een overkoepelende organisatie die het onderwijs verzorgt voor kinderen en jongeren van 4 tot 20 jaar. Zij gaan over twaalf scholen en zeventien locaties in Twente, waaronder De Stapsteen in de Jacques Perkstraat en De Bouwsteen aan de Anna Reijnvaanweg die nu de SpaceBuzz zullen ervaren.


Ruimteschip aarde
Commandant en astronaut André Kuipers is mede-initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz. Met een team van astronauten, onderwijskundigen, wetenschappers en computerexperts werkte hij aan het programma. Kuipers brengt de leerlingen op de hoogte van alles wat de aarde en het heelal ons te bieden hebben: het Noorderlicht, satellieten in de ruimte, regenwouden, de aarde in donker en licht en tot slot een klein uitstapje naar de maan. “Ze zien hoe ongelooflijk mooi, maar ook kwetsbaar onze aarde is”, zegt Kuipers. Het programma biedt de mogelijkheid om de echte, fysieke wereld met de digitale wereld te verbinden op manieren waar we eerder alleen van konden dromen. “We zijn allemaal astronauten op ruimteschip aarde.”


Eten op de kop
Voorafgaand aan de avontuurlijke ruimtereis in de SpaceBuzz wordt de klas ‘opgeleid’ tot astronaut. De leerlingen beginnen met het ontwerpen van een eigen teamnaam, logo en missie. De ‘opleiding’ bestaat uit theorie en praktijkopdrachten, zoals precisiewerk doen met handschoenen aan, eten op de kop, een planetarium maken en een raket lanceren. Tot slot volgt een heus examen. Wanneer de leerlingen geslaagd zijn, komt de SpaceBuzz naar school en kunnen de leerlingen instappen voor hun ruimtereis.

Infobox XR-technologie
SpaceBuzz gebruikt VR, augmented reality (AR) en 4-dimensionele technologieen, samen bekend als XR technologie. Bij AR zie je digitale beelden binnen of over de fysieke werkelijkheid, bij VR wordt de werkelijkheid volledig vervangen door een digitale werkelijkheid. Hierdoor geeft AR de mogelijkheid tot interactie met je omgeving, terwijl VR je juist afsluit van je omgeving. Het verschil tussen 3D en 4D zit hem vooral in de effecten naast beeld en geluid. In 3D ervaart men alleen geluid en beeld. 3D beelden komen het scherm uit en lijken daarom realistisch, maar 4D gaat net een stapje verder door alle zintuigen te prikkelen.


Onderzoek
Het programma brengt de thema’s ruimtevaart, technologie (STEAM) en planeet aarde naar de klas. In samenwerking met professor doktor Max Louwerse van Tilburg University (department kunstmatige intelligentie en cognitieve psychologie) vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de impact van SpaceBuzz op het leervermogen en de mentaliteit of denkrichting van kinderen. SpaceBuzz werkt verder samen met o.a. MediaMonks, National Geographic en Wereld Natuurfonds (WNF).


Voor meer informatie: www.spacebuzz.earth en Facebook: SpaceBuzz.official

door Marjolein van Loenen

Afbeelding
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement gisteren
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13