Levert een omgevallen boom een accuut gevaarlijke situatie op? Bel dan 112.
Levert een omgevallen boom een accuut gevaarlijke situatie op? Bel dan 112.

Wees goed voorbereid op een koude ‘stormmaand’ januari

Algemeen

Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan is er ook kans op extreem weer. Hoe kan men zich erop voorbereiden als het weer ineens omslaat? 

TWENTE - “Afgelopen jaren hebben we in Nederland te maken gehad met verschillende effecten van klimaatveranderingen. Denk aan zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte”, aldus Veiligheidsregio Twente. “Deze onverwachte weertypen kunnen ons dagelijks leven ineens ontregelen.”

Januari wordt ook wel de stormmaand genoemd. Dat komt omdat de kans op heftige stormen in deze maand het grootst is. Van alle zware stormen, stormen van tenminste windkracht 10, die ooit zijn gemeten in Nederland kwamen de meeste voor in januari. Dat wil dus wat zeggen. Veiligheidsregio Twente geeft tips over wat te doen bij storm of heftige regenval: Zorg allereerst voor je eigen veiligheid. Bel 112 bij acuut gevaar zoals risico op kortsluiting, instortingsgevaar of als je jezelf niet in veiligheid kunt brengen en meld het bij de gemeente als er geen acuut gevaar is, zoals een verstopte riolering of een omgevallen boom in de berm.

Storm is niet het enige extreme weertype dat kan overheersen in januari. “Ook sneeuw en ijs zijn risico’s. Naast dat het natuurlijk allerlei leuk winterplezier brengt, zoals schaatsen en sleetje rijden, is het ook goed om op te letten, vooral als je de weg op moet”, zo laat Veiligheidsregio Twente weten. Een dik pak sneeuw kan voor veel overlast zorgen. De Veiligheidsregio Twente deelt een aantal tips over hoe men veilig de weg op kan als het sneeuwt: Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer, maak alle ruiten van je auto goed ijsvrij als je de weg op gaat. Ook is het raadzaam om een deken in de auto te hebben, voor als je in de file terechtkomt.

En ligt er ijs? Check dan heel goed of het dik genoeg is. Natuurijs moet toch al gauw een centimeter of 7 zijn om veilig op te schaatsen. Bij twijfel: niet op het ijs gaan! Daarnaast kan men elkaar en de hulpdiensten helpen door de stoep sneeuwvrij te maken. Hiermee worden gladde situatie voorkomen en zijn de brandputten – dat zijn ondergrondse brandkranen - ook direct zichtbaar.

www.vrtwente.nl

Veiligheidsregio Twente

informatie
Afbeelding
Meer sportclubs op Koningsdag gisteren
Afbeelding
Cursus Kunstgeschiedenis met Mary Muller vanaf 16 februari gisteren
Afbeelding
Twentse apothekers zamelen handtekeningen in voor actie 26 jan, 09:32
Afbeelding
Vervuilde grond in tuinen HasselerEs? 26 jan, 09:30
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Fysiotherapie Zuid Hengelo bestaat 10 jaar 25 jan, 09:15
Afbeelding
La Dolce Vita! 25 jan, 09:13
Afbeelding
Hengelose scholieren gaan ruimte in 24 jan, 09:57