Edu van Dijk tijdens een ronde om zwerfafval op te ruimen. Eigen foto.
Edu van Dijk tijdens een ronde om zwerfafval op te ruimen. Eigen foto.

Edu maakt Hengelo beetje schoner

Algemeen

Stefan Wegdam

Edu van Dijk helpt een handje om Hengelo schoner te maken. Hij ruimt zwerfafval op. Dat doet hij met behulp van de app HelemaalGroen. Van Dijk kan het iedereen aanraden om mee te doen.

HENGELO – Edu van Dijk (74) uit Hengelo vindt dat de straten in zijn stad best iets schoner mogen zijn. Daarom meldde hij zich begin dit jaar aan om mee te helpen met het opruimen van zwerfafval. Nu loopt hij met zijn grijper meerdere keren in de week door de Hengelose straten. “Ik probeer het vier keer in de week te doen. Maar dat lukt me niet elke week. Ik loop heel slecht en haal maar één kilometer per uur”, zegt Van Dijk. Hij gaat altijd op pad met zijn grijpstok en een karretje, met daarin een blauwe zak. Daarin stopt hij het afval. Onderweg is er tijd genoeg om veel op te rapen. Van Dijk ziet veel snoepverpakkingen. Maar hij stuit ook wel eens op ander vreemd afval. Zoals een verpakking met vlees. “De hamburgers en de sateetjes zaten er nog in. Dat was in de zomer. Waarschijnlijk voor een barbecue. Dat pak ik met behulp van een grijper, want het is te smerig om met de handen op te rapen. Het vlees had al een tijdje in de zon gelegen”, zegt Van Dijk. Op de straten komt hij veel meer afval tegen. Wattenstaafjes, ijscups, pizzadozen, condooms, milkshakes, meeneemkartons, supermarkt-broodjeszakken: Van Dijk heeft het al allemaal in de blauwe afvalzak tijdens de zwerfafvalwandeling gedeponeerd. Van Dijk constateert dat het zwerfafval niet minder is geworden. Nog altijd komt hij veel troep tegen. “Het afval is er altijd wel geweest. Ook in de natuur. Ik kanode vroeger in het buitengebied en door de beken in de stad. Ook toen zag ik altijd zwerfafval. Zelfs bij de Buurserbeek tussen Alstätte en Buurse”, zegt Van Dijk. Begin dit jaar besloot hij zich aan te melden bij HelemaalGroen. “Ik moest van de dokter meer lopen. Maar ik loop heel slecht. Nu loop ik met een karretje, waardoor ik zwerfafval kan opruimen.” Een volle vuilniszak wordt opgehaald door Gildebor. Daar kreeg hij ook zijn grijpstok en vuilniszakken van. Het opruimwerk van Van Dijk wordt gewaardeerd. “Goed bezig meneer, krijg ik wel eens te horen. Het is leuk om deze reacties te krijgen. Ook heb ik al eens een happy stone gekregen van iemand, die mij zag opruimen. Een happy stone is een beschilderde steen.” Van Dijk werkt met de app HelemaalGroen. Die stimuleert burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. “Activeer de app.helemaalgroen.nl wanneer je zwerfvuil gaat rapen. Dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving en uit de rest van het land op www.helemaalgroen.nl”, laat de organisatie weten. Dit burgerinitiatief is vier jaar geleden ontstaan in Geesteren in de Achterhoek. In heel Nederland zijn er inmiddels 13.796 vrijwilligers. 

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13