Afbeelding

Overbieden wordt weer vaker de norm bij het kopen van een huis

Financieel

De woningmarkt is erg krap momenteel. We merken dat de woningnood in ons land steeds groter wordt en dit is ook te zien aan de manier van bieden op woningen. De huizenprijzen zijn een tijdje omlaag gegaan, maar nu moet je als koper echt weer flink gaan overbieden om een woning te kunnen bemachtigen. Het is daarom zeker verstandig om een goede makelaar in Deventer achter je te hebben staan, zodat je kans groter is dat je een huis kunt bemachtigen tegen een prijs die binnen je budget valt.

Is het altijd nodig om te overbieden?

Het is in veel gevallen nodig om te overbieden, maar zeker niet in alle gevallen. Of het noodzakelijk is om te overbieden is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kun je denken aan de prijsstelling van de woning, de (technische) staat van het huis en de locatie. In grotere steden is het vaak eerder nodig om te overbieden dan in de rustigere dorpen die minder in trek zijn. Via Thomapost.nl kun je een makelaar inschakelen die precies weet of het nodig is om te overbieden en hoeveel je dan zou moeten overbieden om kans te maken op de betreffende woning.

Sneller overbieden wanneer een woning ‘af’ is

Wanneer een woning helemaal ‘af’ is en de koper er eigenlijk zo in kan zonder nog te hoeven klussen, dan is het in de meeste gevallen belangrijk om te overbieden om kans te maken. In de huidige markt moet je dan toch denken aan het overbieden met een bedrag van 30.000 of wel 40.000 euro. Deze leidraad is uiteraard afhankelijk van om wat voor woning het gaat. Voor appartementen gelden andere richtlijnen dan voor eengezinswoningen, bijvoorbeeld. Zeker bij woningen tot 450.000 euro, die over het algemeen onder de aandacht komen van starters, is het belangrijk om te overbieden bij een woning die al helemaal af is.

Je moet ook overbieden bij een positief energielabel

Woningen zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel en ook deze speelt een belangrijke rol in de huidige woningmarkt. Mensen kopen liever een woning met een positief energielabel. In het beste geval is dit een A-label, maar een B-label wordt ook als positief gezien. Een A-label zegt dat de woning al optimaal energiezuinig is, waardoor de nieuwe bewoner geen maatregelen meer hoeft te nemen om de woning te verduurzamen. Heeft een woning een positief energielabel, dan kun je het in deze tijd vrijwel niet kopen zonder te overbieden.

Hoeveel moet je overbieden om een woning te kopen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk wel hoeveel je moet overbieden om een woning te kunnen kopen. Dit is heel verschillend. In sommige gevallen is het voldoende om te overbieden met 10.000 of 15.000 euro. Toch is er recentelijk ook een woning verkocht die te koop stond voor een bedrag van 635.000 euro en uiteindelijk werd verkocht voor een bedrag van 750.000 euro. Soms is groots overbieden dus onvermijdelijk als je de woning echt wilt kopen. Een ervaren makelaar kan je adviseren en begeleiden als het gaat om overbieden.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07