Afbeelding

Overbieden wordt weer vaker de norm bij het kopen van een huis

Financieel

De woningmarkt is erg krap momenteel. We merken dat de woningnood in ons land steeds groter wordt en dit is ook te zien aan de manier van bieden op woningen. De huizenprijzen zijn een tijdje omlaag gegaan, maar nu moet je als koper echt weer flink gaan overbieden om een woning te kunnen bemachtigen. Het is daarom zeker verstandig om een goede makelaar in Deventer achter je te hebben staan, zodat je kans groter is dat je een huis kunt bemachtigen tegen een prijs die binnen je budget valt.

Is het altijd nodig om te overbieden?

Het is in veel gevallen nodig om te overbieden, maar zeker niet in alle gevallen. Of het noodzakelijk is om te overbieden is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kun je denken aan de prijsstelling van de woning, de (technische) staat van het huis en de locatie. In grotere steden is het vaak eerder nodig om te overbieden dan in de rustigere dorpen die minder in trek zijn. Via Thomapost.nl kun je een makelaar inschakelen die precies weet of het nodig is om te overbieden en hoeveel je dan zou moeten overbieden om kans te maken op de betreffende woning.

Sneller overbieden wanneer een woning ‘af’ is

Wanneer een woning helemaal ‘af’ is en de koper er eigenlijk zo in kan zonder nog te hoeven klussen, dan is het in de meeste gevallen belangrijk om te overbieden om kans te maken. In de huidige markt moet je dan toch denken aan het overbieden met een bedrag van 30.000 of wel 40.000 euro. Deze leidraad is uiteraard afhankelijk van om wat voor woning het gaat. Voor appartementen gelden andere richtlijnen dan voor eengezinswoningen, bijvoorbeeld. Zeker bij woningen tot 450.000 euro, die over het algemeen onder de aandacht komen van starters, is het belangrijk om te overbieden bij een woning die al helemaal af is.

Je moet ook overbieden bij een positief energielabel

Woningen zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel en ook deze speelt een belangrijke rol in de huidige woningmarkt. Mensen kopen liever een woning met een positief energielabel. In het beste geval is dit een A-label, maar een B-label wordt ook als positief gezien. Een A-label zegt dat de woning al optimaal energiezuinig is, waardoor de nieuwe bewoner geen maatregelen meer hoeft te nemen om de woning te verduurzamen. Heeft een woning een positief energielabel, dan kun je het in deze tijd vrijwel niet kopen zonder te overbieden.

Hoeveel moet je overbieden om een woning te kopen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk wel hoeveel je moet overbieden om een woning te kunnen kopen. Dit is heel verschillend. In sommige gevallen is het voldoende om te overbieden met 10.000 of 15.000 euro. Toch is er recentelijk ook een woning verkocht die te koop stond voor een bedrag van 635.000 euro en uiteindelijk werd verkocht voor een bedrag van 750.000 euro. Soms is groots overbieden dus onvermijdelijk als je de woning echt wilt kopen. Een ervaren makelaar kan je adviseren en begeleiden als het gaat om overbieden.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13