Afbeelding

‘De maakplaats’ van Hengelo kan door!

Cultuur

Irma Bruggeman is de vierde nachtburgemeester (NB) van Hengelo en dat is ze al vier jaar. Daarnaast is zij directeur van kunstwerkplaats de Möllerwerf aan de Oude Boekeloseweg. Die twee taken hebben alles met elkaar te maken.

HENGELO - Een NB zet zich in ten gunste van de nacht. “Daarom heb ik als nachtburgemeester voor de creatieve klasse de Möllerwerf opgericht, want bijna iedereen die werkt in het nachtleven komt uit de creatieve sector: DJ, licht, techniek, dans, food, muziek, et cetera. Wij willen kunstenaars een werkplaats bieden en een plek waar ze zichtbaar worden en kunnen kruisbestuiven. Dat maakt onze stad nog aantrekkelijker en trekt nog meer leuke mensen aan. Daar heb ik me de afgelopen 3,5 jaar hard voor ingezet.”
De Möllerwerf biedt niet alleen een werkplaats voor creatieven, maar biedt hen ook werkgelegenheid. Dat doen ze door een koppeling te maken met het onderwijs en het sociaal domein. Bruggeman vertelt over een speciaal project dat nu een jaar heeft proefgedraaid: MAKE&MEET. “Dit is voor mensen tussen 16 en 30 jaar, die op de werf hun talent kunnen ontdekken door een paar korte workshops te volgen, verzorgd door de bij ons aangesloten kunstenaars. De formule is: volg twee workshops, ontdek je talent, geef twee workshops, ontmoet mensen van verschillende leeftijden en culturen en beteken iets voor een ander. Die ander kan bijvoorbeeld een aantal ouderen zijn, dat aanschuift bij de workshop onder het genot van een kommetje soep. Ons motto is namelijk: wie iets heeft geleerd kan ook een ander iets leren. Samen met Els Falkmann van het ROC hebben we dit concept uitgewerkt. Zoals Els het altijd mooi zegt: dit traject is een ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf.”
Bruggeman vertelt verder: “Vorig jaar gingen we voor het eerst naar de Slingerbeurs en daar ontdekten we hoeveel vraag er was binnen het sociaal domein, naar leuke en het liefst gratis uitjes. Het Leger de Heils, Wijkkracht, de Zonnebloem, ze zijn allen naarstig op zoek naar inspirerende activiteiten voor hun cliënten en zo is MAKE&MEET ontstaan. In feite brengen we mensen bij elkaar die elkaar anders niet snel ontmoet zouden hebben en daarmee maak je een samenleving sterker.”
In dit traject kunnen zowel de jongeren als de cliënten uit het sociaal domein op eigen tempo meedraaien en kennismaken met allerlei technieken, bedrijven en organisaties. De Wethouder van Cultuur Marie Jose Luttikholt noemde de Mollerwerf “de maakplaats van Hengelo.” En dat is het. Er zijn huiselijke plekken gecreëerd voor ontmoetingen tussen mensen met allerlei achtergronden, die er terecht kunnen voor een grote verscheidenheid aan workshops. Als de jongeren het traject hebben afgerond ontvangen zij een vergoeding en een Maatschappelijke Diensttijd certificaat. Onlangs verkregen subsidies van zowel rijksoverheid, provincie als gemeente Hengelo maken dat dit project van verbinding voor drie jaar kan worden voortgezet. Ze verwacht in die tijd zeker 420 jongeren te hebben geholpen.
“Dit jaar hopen we ook zelf hulp te vinden via Slingerbeurs, voor uitbreiding van elektra en een dieptereiniging van de vloer. Dit is een 60 jaar oude werkplaats, dus we laten een grondige reiniging van de vloer doen zodat we ook kwetsbare doelgroepen kunnen ontvangen. Met mijn achtergrond in de verpleging kan ik begrijpen wat ervoor nodig is om de werf nóg geschikter te maken.”
Wat Irma Bruggeman voor elkaar kreeg door als nachtburgemeester de De Möllerwerf op te richten is een voorbeeld van wat je allemaal kan bereiken. Wat ooit begon met Jules Deelder in Rotterdam is inmiddels een begrip in het hele land. Heb je een idee voor Hengelo op het gebied van ondernemen, sport, cultuur of welzijn? Neem dan vooral contact op met Stichting Nachtburgemeester Hengelo.

Workshop metaalbewerken
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13