Afbeelding

‘De maakplaats’ van Hengelo kan door!

Cultuur

Irma Bruggeman is de vierde nachtburgemeester (NB) van Hengelo en dat is ze al vier jaar. Daarnaast is zij directeur van kunstwerkplaats de Möllerwerf aan de Oude Boekeloseweg. Die twee taken hebben alles met elkaar te maken.

HENGELO - Een NB zet zich in ten gunste van de nacht. “Daarom heb ik als nachtburgemeester voor de creatieve klasse de Möllerwerf opgericht, want bijna iedereen die werkt in het nachtleven komt uit de creatieve sector: DJ, licht, techniek, dans, food, muziek, et cetera. Wij willen kunstenaars een werkplaats bieden en een plek waar ze zichtbaar worden en kunnen kruisbestuiven. Dat maakt onze stad nog aantrekkelijker en trekt nog meer leuke mensen aan. Daar heb ik me de afgelopen 3,5 jaar hard voor ingezet.”
De Möllerwerf biedt niet alleen een werkplaats voor creatieven, maar biedt hen ook werkgelegenheid. Dat doen ze door een koppeling te maken met het onderwijs en het sociaal domein. Bruggeman vertelt over een speciaal project dat nu een jaar heeft proefgedraaid: MAKE&MEET. “Dit is voor mensen tussen 16 en 30 jaar, die op de werf hun talent kunnen ontdekken door een paar korte workshops te volgen, verzorgd door de bij ons aangesloten kunstenaars. De formule is: volg twee workshops, ontdek je talent, geef twee workshops, ontmoet mensen van verschillende leeftijden en culturen en beteken iets voor een ander. Die ander kan bijvoorbeeld een aantal ouderen zijn, dat aanschuift bij de workshop onder het genot van een kommetje soep. Ons motto is namelijk: wie iets heeft geleerd kan ook een ander iets leren. Samen met Els Falkmann van het ROC hebben we dit concept uitgewerkt. Zoals Els het altijd mooi zegt: dit traject is een ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf.”
Bruggeman vertelt verder: “Vorig jaar gingen we voor het eerst naar de Slingerbeurs en daar ontdekten we hoeveel vraag er was binnen het sociaal domein, naar leuke en het liefst gratis uitjes. Het Leger de Heils, Wijkkracht, de Zonnebloem, ze zijn allen naarstig op zoek naar inspirerende activiteiten voor hun cliënten en zo is MAKE&MEET ontstaan. In feite brengen we mensen bij elkaar die elkaar anders niet snel ontmoet zouden hebben en daarmee maak je een samenleving sterker.”
In dit traject kunnen zowel de jongeren als de cliënten uit het sociaal domein op eigen tempo meedraaien en kennismaken met allerlei technieken, bedrijven en organisaties. De Wethouder van Cultuur Marie Jose Luttikholt noemde de Mollerwerf “de maakplaats van Hengelo.” En dat is het. Er zijn huiselijke plekken gecreëerd voor ontmoetingen tussen mensen met allerlei achtergronden, die er terecht kunnen voor een grote verscheidenheid aan workshops. Als de jongeren het traject hebben afgerond ontvangen zij een vergoeding en een Maatschappelijke Diensttijd certificaat. Onlangs verkregen subsidies van zowel rijksoverheid, provincie als gemeente Hengelo maken dat dit project van verbinding voor drie jaar kan worden voortgezet. Ze verwacht in die tijd zeker 420 jongeren te hebben geholpen.
“Dit jaar hopen we ook zelf hulp te vinden via Slingerbeurs, voor uitbreiding van elektra en een dieptereiniging van de vloer. Dit is een 60 jaar oude werkplaats, dus we laten een grondige reiniging van de vloer doen zodat we ook kwetsbare doelgroepen kunnen ontvangen. Met mijn achtergrond in de verpleging kan ik begrijpen wat ervoor nodig is om de werf nóg geschikter te maken.”
Wat Irma Bruggeman voor elkaar kreeg door als nachtburgemeester de De Möllerwerf op te richten is een voorbeeld van wat je allemaal kan bereiken. Wat ooit begon met Jules Deelder in Rotterdam is inmiddels een begrip in het hele land. Heb je een idee voor Hengelo op het gebied van ondernemen, sport, cultuur of welzijn? Neem dan vooral contact op met Stichting Nachtburgemeester Hengelo.

Workshop metaalbewerken
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07