De 'gimbal' is handig voor gebruik met een smartphone. Hij kan gebruikt worden om vanuit de hand te schieten met de stabiliteit van een vast statief. Vaak ook met handige, extra functies!
De 'gimbal' is handig voor gebruik met een smartphone. Hij kan gebruikt worden om vanuit de hand te schieten met de stabiliteit van een vast statief. Vaak ook met handige, extra functies! Foto: Shutterstock

Schiet de mooiste vakantiefoto’s!

Algemeen

De vakantie is een mooi moment om nieuwe herinneringen te maken; aan bijzondere plaatsen, goed gezelschap en leuke activiteiten. Naast de herinneringen die je hopelijk lang met je mee mag dragen, zijn vakantiefoto’s ook bij uitstek geschikt om nog even na te genieten. Hoe maak je de ideale foto - of is video misschien niet nog beter?...

TWENTE - Fotografie en reislust zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De reizende mens was er al vroeg bij om zijn of haar ontdekkingsreis vast te leggen op de gevoelige plaat. Die ‘plaat’ moest je in het begin letterlijk nemen; foto’s werden in de negentiende eeuw namelijk gemaakt met grote balgcamera’s waar een letterlijke plaat met lichtgevoelige substantie achter in geplaatst werd. Deze moesten in een donkere kamer ontwikkeld worden. Fotografie onderweg was dus alleen voorbehouden aan de échte ontdekkingsreiziger.

Dit veranderde rond 1888, toen George Eastman, oprichter van Kodak, een camera ontwikkelde die gebruik maakte van rolfilm. Honderd foto’s konden geschoten worden, waarna de camera terug moest voor ontwikkeling. Eigenlijk de eerste ‘wegwerpcamera’ in zijn soort dus.

De digitale camera was in de jaren ‘90 van de vorige eeuw de volgende grote stap voorwaarts. Je kon veel schieten zonder een rolletje te hoeven ontwikkelen. De moderne digitale camera met een grote opslagkaart legt met gemak een hele vakantie vast. Een bekend gezegde in de fotografie is: “de beste camera is de camera die je bij je hebt”; voor veel mensen is tegenwoordig de mobiele telefoon de camera naar keuze. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die de traditionele spiegelreflex gebruiken, aangezien de lenzen beter en capabeler zijn dan een minuscuul telefoonlensje.

Stabiliteit
Het schieten van de ideale vakantiefoto draait om drie belangrijke thema’s: compositie, scherpte en belichting. Welke camera je ook gebruikt, de basis is hetzelfde: zorg voor een goed stabiele ondergrond van de camera. Zo voorkom je beweging en onscherpe beelden. Bij nachtfotografie is het stil houden van de camera erg uitdagend zonder hulpmiddel. Er zijn voor camera en telefoon handige kleine reisstatieven waardoor de camera met timer gebruikt kan worden. Een moderne optie is de ‘gimbal’; een handvat met een zelfsturende kop die de camera of telefoon stabiel kan houden, zelfs wanneer je druk zwaait met de hand. Deze werken vaak samen met een app op de telefoon om leuke functies toe te voegen, zoals het volgen van gezichten of timelapse-filmpjes.


Het goede licht
Als algemene tip is het qua belichting belangrijk om het liefst met de zon achter je te fotograferen. Zo voorkom je overbelichting. Wanneer de zon opkomt of ondergaat is de belichting vaak het mooist; dit noemen we ook wel het ‘gouden uur’.

Een ander handig hulpmiddel is een polarisatiefilter; dit is vergelijkbaar met een polariserende zonnebril voor je camera. Deze filters kunnen helpen om hinderlijke reflecties tegen te gaan, zoals van glas of op het water. Bovendien maken ze wolkenluchten ook nog eens extra dramatisch. Een goede kwaliteit filter is wat duurder, maar doorgaans de moeite waard.

Compositie
De moderne camera of telefoon zorgt vaak zelf voor de ‘technische’ kanten zoals de sluitertijd en diafragma. Handig, want zo kunnen wij ons richten op misschien wel het belangrijkste onderdeel: compositie. Op de telefoon of camera kun je vaak een raster aanzetten wat helpt om de horizon recht te houden. Dit is vaak verdeeld in 9 vlakken, om de ‘regel van derden’ in acht te nemen. Zet een onderwerp (object of mens dat centraal staat in de foto) op een ‘kruispunt’ van dit raster. Zo zien foto’s er het meest natuurlijk uit. Wanneer je mensen fotografeert, kies dan niet voor de breedste lens, maar juist liever iets meer zoom. Dit voorkomt namelijk dat de gefotografeerde er onnatuurlijk uit gaat zien. Kies soms ook voor een bijzonder perspectief, zoals juist van heel laag of juist heel hoog fotograferen. Zoek de unieke hoek voor een unieke foto die niet iedereen heeft.


Liever video
‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Nou, dan is een video dus een heel boekwerk! Een individuele foto is een letterlijke momentopname. Wees niet bang om juist ook video te schieten; de moderne telefoon heeft opslagcapaciteit genoeg. Zo hóór je ook de echte vakantiesfeer of wat de locatie bijzonder maakt: de stilte van de Franse natuur, het geroezemoes van het drukke Londen of de beweging van de astronomische klok in Praag. Zo kun je straks niet alleen een foto-album maken, maar ook een heuse after-movie!

door de redactie

Pen
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 15 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 15 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20