<p>Simone Zacharius en Erwin Strikker. </p>

Simone Zacharius en Erwin Strikker.

(Foto: )

Geen open einde meer in compositie

Het wordt ontegenzeggelijk een bijzondere avond voor Erwin Strikker en Simone Zacharius. In Wenen wordt vrijdag 29 oktober een compositie uitgevoerd. Die is gemaakt door pianist Strikker en tekstdichter Zacharias. ‘Der Jäger und die Müllerin’ is de titel van de compositie. 

HENGELO - De compositie is niet nieuw. Het stuk was drie jaar geleden al klaar, maar had een open einde. Destijds heeft deze kranhier ook al aandacht aan besteed toen het stuk net klaar was. In Nederland en Duitsland werd het toen uitgevoerd. Nu kunnen belangstellenden er ook van genieten in Wenen. In de hoofdstad van Oostenrijk is de compositie deze maand te zien en beluisteren. Het gaat uitgevoerd worden in Palais Khevenhüller op vrijdag 29 oktober. “Nu is het voor de geïnteresseerden best interessant om te weten wat er allemaal met deze compositie gebeurd is”, vindt Ewin Strikker uit Hengelo. “Franz Schubert heeft in 1823 ‘Die schöne Müllerin’ gecomponeerd. Dit is een liederencyclus met piano en bestaat uit twintig liederen. Het speelt zich af in Duitsland omstreeks 1800. Het gaat over een wandelaar die tussen korenvelden loopt en op zoek is naar werk. Hij komt bij een beekje en daar gebeurt iets bijzonders. Het lijkt wel of het beekje tegen hem praat. ‘Loop maar met mijn stroom mee en je zult werk vinden.’ Na een tijdje komt hij bij een molen en de molenaar heeft werk voor hem”, weet Strikker. De wandelaar is onder de indruk. Er is werk, maar ook iets voor zijn hart. De man wordt namelijk verliefd op de dochter van de molenaar. De molenaarsdochter kan echter niet kiezen. Ook een stoere jager heeft namelijk zijn oog op haar laten vallen. Daarna komt het beekje weer in het spel. Dat zegt tegen hem: ‘Leg je maar neer in mijn koele diepte en rust uit van al je liefdesleed.’ Vervolgens pleegt hij zelfmoord. “Hier eindigt dit verhaal van Schubert. Maar vaak als ik dit stuk als pianist had uitgevoerd, kreeg ik opmerkingen over het open einde. Mensen vonden dat jammer. Ik besloot toen een mogelijk vervolg te schrijven en met Simone Zacharias een cyclus van twaalf liederen te componeren.”

In het vervolg wordt verteld hoe het uiteindelijk afloopt met de jager en de mooie molenaarsdochter. “Deze compositie kreeg de titel ‘Der Jäger und die Müllerin.’ Na verschillende uitvoeringen in Nederland en Duitsland wordt die nu dus ook uitgevoerd in Wenen. Dit is de geboortestad en werkplek van Franz Schubert. Heel bijzonder dat de compositie van Simone en mij hier uitgevoerd gaat worden”, zegt Erwin Strikker. De organisatie is in handen van Die Gesellschaft für Musiktheater in Wien.

Uitvoering in geboortestad Schubert

‘Heel bijzonder dat dit in Wenen uitgevoerd gaat worden’

door Stefan Wegdam

Meer berichten