Buddy Peter Blankeslijn reikt asielzoeker Herme letterlijk en figuurlijk de hand, net als hun nieuwe logo! (Foto: PR)
Buddy Peter Blankeslijn reikt asielzoeker Herme letterlijk en figuurlijk de hand, net als hun nieuwe logo! (Foto: PR) Foto: PR

Buddyproject ‘Samen Hengelo’ gestart

Algemeen

In het asielzoekerscentrum Hengelo (locatie voormalig Hooghagen) wachten ruim 90 gezinnen op een reactie van onze overheid over hun verblijfsstatus. Buddyproject ‘Samen Hengelo’ helpt deze mensen integreren.

HENGELO - Vanuit het Diaconaal Platform Hengelo, waaraan verschillende Hengelose religieuze gemeenschappen deelnemen, is deze zomer het Buddyproject ‘Samen Hengelo’ opgezet. “Uitgangspunt hierbij is, de vluchteling welkom te heten en te helpen bij het integreren in de samenleving”, legt stuurgroeplid Peter Blankestijn (73) uit. Deze zomer hebben zich al diverse buddy’s aangemeld. “Maar we zijn altijd op zoek naar meer natuurlijk”, vult Peter aan. “De buddy kan jong of oud(er) zijn, elke leeftijd heeft zijn charme. Na een kennismakingsgesprek met de mogelijke buddy, waarin onder meer zijn/haar motivatie aan de orde komt volgt, na wederzijdse goedkeuring, een mogelijke match met de bewoner.” 

Verschillende activiteiten

Eens per week kun je elkaar ontmoeten op een plek naar keuze. Samen wat drinken, even naar de markt, een eindje wandelen, fietsen of sporten. Ook een bezoek aan de bibliotheek brengen of, - als er kinderen zijn - naar de speeltuin of het park gaan, behoort tot de mogelijkheden. Er worden regelmatig inloopmomenten georganiseerd waar buddy’s en AZC-bewoners elkaar kunnen ontmoeten en hun ervaringen kunnen uitwisselen. “In principe ga je voor vier maanden het contact aan, mocht het je goed bevallen en mocht de bewoner in kwestie nog niet naar elders zijn overgeplaatst dan kan het contact voortgezet worden. Eens per maand is er een terugkoppelingsmoment met leden van de stuurgroep.”

Ofschoon diverse buddy’s al zijn begonnen, vond maandag 20 september de officiële startavond van dit project plaats in de Waterstaatskerk. Die avond vertelden zowel bewoners als buddy’s, soms emotioneel over hun eerste ervaringen. Het geheel werd opgeluisterd door een aantal muzikale intermezzo’s van Helma de Winter. Ook werd het nieuwe logo (De stadhuistoren, gedragen door twee handen) gepresenteerd. De geslaagde avond werd afgesloten met een informeel samenzijn onder het genot van een hapje en drankje.

Peter zelf is buddy van Herme, een 57-jarige vluchteling uit Colombia. Hij heeft drie dochters, een in Amerika en nog twee in Colombia, het land dat hij om veiligheidsredenen is ontvlucht. In Nederland wacht hij al bijna drie jaar op een verblijfsvergunning. “Ik ga soms een eindje met hem fietsen of even naar de markt. Ik vind het zelf heel belangrijk iets te doen voor mijn medemens, ook vanuit mijn geloofsovertuiging. Je kunt heel verschillend denken over vluchtelingen, maar het blijven mensen, die allemaal dierbaren hebben moeten achterlaten en hun leven hebben gewaagd om hier te komen. Ook zij hebben recht op een menselijk bestaan.”

www.diaconaalplatformhengelo.nl/buddy-project

Linda Meijer

‘Ook zij hebben recht op een menselijk bestaan’

www.lindameijer.nl
!
Afbeelding
Revanche na mislopen titel vorig jaar 15 uur geleden
Afbeelding
Medailles voor judoka’s JPT 15 uur geleden
Afbeelding
Bestrijd de winterdip deze maanden 1 dec, 14:28
Afbeelding
Cursus en kookworkshop over Ayurveda met Miriam Alberts 1 dec, 14:27
Afbeelding
Grote Kerstkaartenactie brengt contact 30 nov, 13:11
Afbeelding
Twee Proms-concerten januari 2023 30 nov, 13:10
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 29 nov, 09:36
Afbeelding
Op de bres voor eenzame ouderen 29 nov, 09:34