De onthulling van de Stolperstein voor Salomon de Lange in de Marthastraat 2. Foto: Ans Brongers.
De onthulling van de Stolperstein voor Salomon de Lange in de Marthastraat 2. Foto: Ans Brongers.

Herinnering aan Salomon de Lange

Algemeen

In de Marthastraat in Hengelo is een Stolperstein onthuld ter nagedachtenis aan Salomon de Lange. Hij overleefde de verschrikkingen van het naziregime niet. De Lange stierf in Mauthausen. Met de onthulling van een Stolperstein wil Stolpersteine Werkgroep Hengelo de herinnering levend houden. “Het is ook belangrijk dat we de namen noemen van de tien Joodse mannen die bij de razzia zijn opgepakt”, aldus Ans Brongers van de Stolpersteine Werkgroep Hengelo. Salomon de Lange was een van die mannen. 

HENGELO - De onthulling van deze nieuwe Stolperstein was woensdag. Burgemeester Sander Schelberg was daarbij aanwezig. Ook waren er belangstellenden die stil stonden bij het immense leed in de Tweede Wereldoorlog. Salomon de Lange was een van de tien Joodse mannen die tijdens de razzia van 13, 14 en 15 september 1941 zijn gearresteerd en omgebracht in concentratiekamp Mauthausen.

In de bijeenkomst werden hun namen genoemd. Ook was er een minuut stilte. Brongers vindt het belangrijk om de namen te noemen. “Op die manier wordt deze groep uit de anonimiteit gehaald en krijgen ze een gezicht”, aldus de woordvoerster van Stolpersteine Werkgroep Hengelo. Veehandelaar Salomon de Lange had na zijn arrestatie nog goede hoop op een spoedige terugkeer. Maar hij wist niet welk vreselijk lot hem te wachten stond. De Lange keerde nooit terug naar Hengelo. De onthulling was in de Marthastraat op nummer 2. Salomon de Lange woonde daar. Hij was een van de tien Joodse mannen die in Hengelo tijdens de razzia van 13, 14 en 15 september van hun bed werden gelicht en op transport zijn gezet naar het concentratiekamp Mauthausen. “Ze werden onterecht verdacht van het doorsnijden van telefoonkabels van de Duitse bezetter. Onder erbarmelijke omstandigheden moesten ze in een steengroeve werken. Niemand heeft die ontberingen overleefd”, weet Brongers.

Mauthausen was een concentratiekamp in Oostenrijk. Daar zijn tijdens de oorlog bijna 200.000 gevangenen gedetineerd geweest. Bijna de helft van hen is vermoord. De namen die in Hengelo werden genoemd zijn: Samson Samuel Berg (29 jaar); Deldener straat 6-8; slager, veehandelaar. Max Cohen (39 jaar); Nieuwstraat 7 (nu: 9); slager, worstenmaker. Siegfried Cohen (51 jaar); Molenstraat 62; slager. Lion Frankenhuis (35 jaar); Sparweg 16; koopman. Abraham Kats (41 jaar); Enschedesestraat 41; onderdirecteur van de Rotterdamse Bank in Hengelo. Salomon de Lange (38 jaar); Marthastraat 2; veehandelaar. Simon Machiel Noach (53 jaar); Leliestraat 18; onderwijzer. Franz Max Pollack (23 jaar); Kievitstraat 18; technisch tekenaar bij Stork. Moritz Schaap (45 jaar ); Berfloweg 211; slager/veehandelaar. Dirk Jacobus Spanjaard (30 jaar); Bornsestraat 182; afdelingshoofd bij textielfabriek ‘Spanjaard’ in Borne.

levendverledenoostnederland.nl

door Stefan Wegdam

‘Niemand heeft de ontberingen overleefd’

Afbeelding
!
Afbeelding
Revanche na mislopen titel vorig jaar 15 uur geleden
Afbeelding
Medailles voor judoka’s JPT 15 uur geleden
Afbeelding
Bestrijd de winterdip deze maanden 1 dec, 14:28
Afbeelding
Cursus en kookworkshop over Ayurveda met Miriam Alberts 1 dec, 14:27
Afbeelding
Grote Kerstkaartenactie brengt contact 30 nov, 13:11
Afbeelding
Twee Proms-concerten januari 2023 30 nov, 13:10
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 29 nov, 09:36
Afbeelding
Op de bres voor eenzame ouderen 29 nov, 09:34