Een optreden vorig jaar in Hengelo. Het komende festival is 3 juni. Foto: Ton Constandse.
Een optreden vorig jaar in Hengelo. Het komende festival is 3 juni. Foto: Ton Constandse.

Veel meer koren dan een jaar geleden

Algemeen

Het Korenfestival Amusing Hengelo staat weer op het programma. Het evenement is op zaterdag 3 juni. Opvallend is dat er aanzienlijk meer koren meedoen dan vorig jaar. “Ruim negentig ditmaal. Daarmee zitten we weer op het aantal van voor corona”, zegt Pauline Paalman namens de organisatie.

HENGELO - Het Korenfestival Amusing Hengelo geniet inmiddels grote bekendheid in deze stad. De zestiende editie staat op de rol. Een jaar geleden kon het na corona weer hervat worden. Maar vorig jaar waren er minder deelnemende koren. Zo heel vreemd was dat niet. De coronapandemie was net afgelopen. “Veel koren hadden amper repetitie-uren gehad. We hadden ook geen idee hoeveel koren zich zouden aanmelden. Dat werden er uiteindelijk zo’n zestig. Maar nu is dat aantal weer groter. Ruim negentig koren treden zaterdag in de binnenstad op”, zegt Paalman. Het centrum van Hengelo stroomt in de ochtenduren op 3 juni dus vol met enthousiaste zangeressen en zangers. Het evenement begint om 11.00 uur. Maar een uur eerder is er al gezang te horen. Het zogeheten inzingen begint om 10.00 uur.

De organisatie verheugt zich op een mooie dag. “Het is fijn dat we de deelnemers kunnen ontvangen in een binnenstad, die een stuk mooier is geworden. Wij zijn er blij mee en hopen op een gezellig feestje als vanouds. Het Marktplein is heel leuk geworden. Dat is zoals bekend vernieuwd. Ook de aanloopstraten zijn mooier. Het is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar”, weet Paalman. Het vernieuwde Marktplein en de aanpassingen in de andere straten zal voor de deelnemers en het publiek een andere sfeer geven dan vorig jaar. Toen waren er nog veel bouwactiviteiten in de binnenstad. De deelnemers beginnen in de Schouwburg met een gezamenlijke zogeheten ‘sing in.’ Die staat onder leiding van koorleider Peter Löbker. De optredens zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Ook in de Lambertusbasiliek is er nog een optreden. “Van een gospelkoor. Dat optreden is van 16.30 tot 17.00 uur.” De koren zingen op tal van podia. De optredens duren maximaal dertig minuten. Elk half uur staat er een ander koor op het podium. Afsluitend is er nog een sing along-afterparty. “Die is op het Schouwburgplein en duurt tot ongeveer 19.00 uur.” Deze afterparty wordt georganiseerd in samenwerking met meezingkoor Ditis Gorus. De genres zijn heel divers. Van alles komt aan bod: van het levenslied tot schlagers en van gospel tot jazz. “Het programma is heel gevarieerd”, aldus Paalman. Al met al zullen er ruim 3.000 zangers en zangeressen optreden. “Ze staan te popelen om weer te kunnen zingen.” Ook is er een Amusing A Capella Battle. Dat is een competitie voor a capella-groepen in de kerkzaal van de Waterstaatskerk. Acht zanggroepen worden beoordeeld door een jury. De uitslag wordt bekendgemaakt voor de afterparty op het Schouwburgplein. Het programma en meer informatie staat op de website van de organisatie.

amusing-hengelo.nl

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 25 apr, 11:20
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 25 apr, 11:18
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 25 apr, 11:17
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 25 apr, 11:15
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13