Jan gaat bijna nergens heen zonder zijn professionele Nikon D 550 camera. (Foto: Linda Meijer)
Jan gaat bijna nergens heen zonder zijn professionele Nikon D 550 camera. (Foto: Linda Meijer)

Jan de Groote allergrootste BARST-fan

Algemeen

Al ruim 23 jaar is hij de vleesgeworden mascotte van theatergroep Barst; de 56-jarige Jan de Groote. Overdag is hij postsorteerder bij Post NL, maar in zijn vrij tijd de huisfotograaf en archivaris van deze theatergroep.

HENGELO – Bij Theatergroep Barst zouden ze niet weten wat ze zonder Jan de Groote moesten doen. Hij mag dan een kleine beperking hebben, maar hij laat zich geenszins beperken. Voor de theatergroep maakt hij al jaren alle foto’s, zowel voor als achter de schermen, en niet onverdienstelijk. “Ik vind het gewoon heel leuk om te doen en bewaar ook alles wat ik fotografeer”, aldus Jan. “Ik heb inmiddels al 19 fotoalbums vol!” Maar daar blijft het voor Jan niet bij: “Ik houd ook nog plakboeken bij met daarin alles wat te maken heeft met Barst. Krantenartikelen, posters, entreekaarten van voorstellingen, noem maar op.” Ook in het bestuur zijn ze maar wat blij met Jans gedisciplineerde verzamelwoede. “We zijn momenteel druk bezig met het maken van een jubileumboek over 25 jaar BARST en daar kunnen we Jans verzameling maar wat goed voor gebruiken”, aldus voorzitter Carien Admiraal. “Jan is echt een topgozer. Hij is echt nooit ziek en altijd op tijd; je kunt echt op hem bouwen!” Maar Jans BARST-verzameling behelst nog veel meer. “Ik heb een trui met BARST-logo, een klok, een mok, een kussen en diverse dvd’s en cd’s van alle BARST-voorstellingen.” Laatstgenoemde allemaal keurig gerangschikt in een speciale la en hij kent echt alle teksten van alle liedjes uit zijn hoofd. Maar Jan heeft nog veel meer talenten; “Ik mag van regisseur Rinus Morsink ook vaak meedoen in zijn films. Vaak als figurant, maar soms heb ik ook wat tekst of moet ik dansen.” Zo was Jan te zien in de film ‘Leerjongen van Petersburg’, ‘Er hoeft er maar een te beginnen…’, ‘De Johannes Passion’ en ‘Gosse’. “Voor Gosse heb ik zelfs van Rinus en Carien een heuse Oscar ontvangen!” vertelt Jan trots. Dus Tom Cruise, pas maar op, want Jan de Goote zit je op de hielen! Maar BARST doet zoveel meer. “We vinden het belangrijk kinderen kennis te laten maken met het theater, zowel nationaal als in internationaal”, legt Carien uit. ,”Daarom organiseren we eens per jaar altijd een reisje, meestal naar Londen, om daar met 132 ouders en kinderen een musical te bezoeken. Zo hebben we onder andere gezien: ‘City City bang bang’, ‘Mathilde’, ‘The Witches’, ‘Aladin’, ‘Billy Elliot’ en ‘Oliver’.” Of er dit jaar nog een reisje inzit, waagt Carien te betwijfelen: “Op 23 december van dit jaar vieren we ons 25-jarig bestaan met een jubileumvoorstelling, samen met harmonieorkest Vision. Dit gaat natuurlijk ook de nodige voorbereiding en het nodige geld kosten. Een ding is echter zeker: Jan de Groote is er dan weer bij voor het maken van de foto’s!

www.theatergroepbarst.nl

Linda Meijer

Jan laat zich niet beperken door zijn beperking

Het mobiele ontdekkingslab Avatopia van Roos Groothuizen is ook aanwezig in Schouwburg Hengelo. Ontwerp een eigen avatar!
Jeugd creëert eigen Maak Experience in het theater 20 minuten geleden
Men is op dit moment druk met de uitverkoop, vooruitlopend op de definitieve sluiting op 31 augustus.
Na 77 jaar stopt familiebedrijf Morsink Sfeervol Tafelen 1 uur geleden
Marino bij de intake van zijn interventie en acht maanden later. Een transformatie om trots op te zijn.
Marino inmiddels al ruim 40 kilo kwijt 3 mei, 13:00
Afbeelding
De verdwenen veemarkt 3 mei, 12:57
Samen met de Stichting Boete en Verzoening zijn de letters van de grafstenen op de Joodse Begraafplaats weer zwart gemaakt.
Kap van treurwilg Joodse Begraafplaats 3 mei, 12:55
Kees Vijfhuizen.
Cursus 'De zin en onzin van beleggen' met Kees Vijfhuizen 3 mei, 12:28
Het publiek luistert naar een optreden op de Houtmaat. Foto: PR.
Elke zondag muziek op de Houtmaat 1 mei, 14:09
Het jeugdorkest van Armonia bij een eerder optreden naast het water. Eigen foto.
Concert Armonia op een lenteavond 1 mei, 14:06