Coverband Bitter Sweet speelde op het Burgemeester Jansenplein.
Coverband Bitter Sweet speelde op het Burgemeester Jansenplein.

Nacht van Hengelo: horeca pakt uit

Algemeen

Wie van drukte, dansen en muziek houdt, moest afgelopen vrijdag vanaf 19.00 uur in de Hengelose binnenstad zijn. Jong en oud slenterden, dansten en dronken langs zes podia, verdeeld over de binnenstad. Het nieuwe marktplein was een ontmoetingsplek en de sfeer was uitbundig. 

door Marjolein van Loenen

HENGELO - Deze editie van Nacht van Hengelo ging bijna niet door, althans het grote concert op het evenementenplein. Een samenwerking tussen verschillende horeca wist het gratis festival vlot te trekken en volgens velen er een succes van te maken.
Het weer was gunstig, tot laat in de nacht was een t-shirt warm genoeg. Het was zoals de Nacht van Hengelo hoort te zijn, was een veel gehoord geluid. “Hulde aan de organisatoren van Horeca Hengelo die de organisatie van Metropool hebben overgenomen”, zegt Peter Spijker op de Facebookpagina van het evenement. “Giga mooi gezellig feest met zeer veel podia met verschillende soorten muziek.”

Allerlei muziek

Bij Stravinsky, de Twee Wezen, ‘t Pleintje en Stadscafé De Basiliek op het Burgemeester Jansenplein dansten velen op de muziek van coverband Bitter Sweet. Na wat opstartproblemen ging het los. De zangers wisten de meezingers op de hand te krijgen. De 6-koppige band treedt op door het hele land met zangeres, zanger, bassist, toetsenist, gitarist en drummer.
Bij De Appel, hoek Nieuwstraat en Drienerstraat, was er vanaf 20.00 uur livemuziek met de Pianoman Chris van den Heuvel en DJ Rob Zandman. Er was voor de gelegenheid een extra groot terras opgezet. Op het Pastorieplein zongen velen mee met de hits van Marco Schuitmaker of dansten tijdens de housesets van Team Rush Hour. Marco is een populaire Nederlandse zanger in hart en nieren en breekt momenteel door in heel Nederland met zijn hit ‘Engelbewaarder’. Team Rush Hour is al sinds 2010 het alter ego van de broers Brank & Omar Woudenberg, met internationale faam in Argentinië, Zweden, Oostenrijk, Spanje, Duitsland en Indonesië. En in Nederland met optredens in de Escape, Panama, Ziggo Dome, Melkweg en Maassilo.


Café au Let
In de Marktstraat opende Café au Let haar deuren en vertelde manager Jos, voormalig taxichauffeur in het zorgvervoer, over het bijzondere concept: een kroeg huren alsof het je eigen kroeg is. Tijdens Nacht van Hengelo mochten voorbijgangers zelf gratis één drankje inschenken achter de bar. Verschillende bezoekers schreven zich in voor meer informatie. Het Café werkt samen met omliggende horeca en lokale ondernemers. Er is een dansvloer beneden, buiten is een terras en binnen een selfiehoek met schommel.
Vanaf 20.00 uur vulde ook de Langestraat zich snel met mensen die de muziek van Jill Lauren, BWESS, Nick Raff en DJ Johnny G konden waarderen. Jill Lauren mixt verschillende stijlen van elektronische dansmuziek met live mashups. ‘Nick Raff’ is de artiestennaam van een nieuwe DJ afkomstig uit Almelo, Nick Bouwman. Volgens uitinhengelo.nl bestaan zijn sets uit ‘heerlijke zomerse vibes, gemixt met energieke dance’.


In de smiezen
De veiligheid te midden van duizenden bezoekers werd verzorgd door Saint Security. Toen wat ongure types zich door de menigte bewogen op zoek naar losse portemonnees en een van de beveiligers erop werd aangesproken, stelde hij gerust: “Zakkenrollers? We hebben al een paar groepjes in de smiezen.”


Geschiedenis

Jarenlang was er een wielerevenement aan de Nacht van Hengelo gekoppeld en een groot concert, aangevuld door podia van aangrenzende horeca in de stad, vertelt Jim Korf, evenementencoördinator bij Hengelo Promotie. Toen viel het wielerevenement weg en heeft Metropool enkele jaren het Nacht van Hengelo Concert georganiseerd. Dit jaar trok Metropool zich terug. Centrum Hengelo Events Facilitator (CHEF), de overkoepelende partij voor aangesloten horecazaken in Hengelo, is toen benaderd door Hengelo Promotie. Ze hielden vervolgens een aanbesteding onder de leden om te vragen wie dit jaar een groot concert op het evenementenplein wil organiseren. Korf: “Uit verschillende plannen was de beste die van Thomas Goorhuis van de Merlijn, samen met Anno 1890. Zij zouden in eerste instantie ook al samen met Metropool de horeca verzorgen op het plein, zoals vorig jaar, en deden nu ook de programmering. Vanuit CHEF zijn hier Mart Groenman (3M) en George ten Brummelhuis van de Appel bij betrokken geweest.”

Afbeelding