Zwemles is niet alleen belangrijk voor kinderen: ook juist de volwassene moet de zwemvaardigheid op peil houden.
Zwemles is niet alleen belangrijk voor kinderen: ook juist de volwassene moet de zwemvaardigheid op peil houden. Foto:

Veilige zwempret voor jong en oud!

Het zwemseizoen komt weer op gang. De afgelopen weken openden diverse Twentse buitenzwembaden weer hun deuren. Zij hopen uiteraard op een lange, mooie zomer met volop zwempret. Wie gaat zwemmen doet er goed aan de veiligheid in acht te nemen. Zowel voor kinderen als volwassenen is het op peil houden van de zwemvaardigheid belangrijk... maar zeker niet vanzelfsprekend.

TWENTE - Het is een constatering die we de afgelopen jaren vaker gehoord hebben van onder meer de zwembadbranche en reddingsbrigade: de zwemvaardigheid van Nederlanders als geheel is niet meer zo goed als het ooit was. In ons waterrijke land is - was - een goede beheersing van het zwemmen redelijk vanzeflsprekend. Menig lezer zal zijn of haar zwemdiploma nog via de basisschool gehaald hebben.

Door een combinatie van factoren is zwemmen voor kinderen lang niet meer zo vanzelfsprekend. Zo is het schoolzwemmen de afgelopen twintig jaar bij veel scholen geschrapt. Daarnaast ziet lang niet iedere ouder het belang in van zwemlessen. Tevens zijn er ook de nodige nieuwe culturen bijgekomen in Nederland, die lang niet altijd een zwemtraditie hebben zoals in Nederland.


In de coronapandemie kwam hier nog een extra uitdaging bij: zwembaden moesten geruime tijd dicht waardoor ook zwemlessen stil kwamen te liggen. In 2020 haalde een groter deel van kinderen onder de 17 jaar geen zwemdiploma; het aantal kinderen zonder diploma nam tussen 2018 en 2020 toe van 6 naar 9 procent.


Kijken we concreet naar verdrinkingen dan liggen de zorgen over zwemvaardigheid vooral bij heel specifieke groepen. Met name oudere zwemmers en kinderen van niet-Nederlandse afkomst lopen een hoger risico op verdrinking. Uit de cijfers van het CBS over 2021 - het laatste jaar wat nu beschikbaar is qua statistieken - blijkt dat onder 60-plussers 0,94 verdrinkingen plaatsvinden per 100.000 inwoners. Ter vergelijking, bij kinderen onder de 10 jaar van Nederlandse afkomst is dit 0,29 verdrinkingen. Bij kinderen met niet-Europese herkomst was dit een schrikbarende 2,60 verdrinkingen.


Met deze cijfers is het niet verrassend dat er ook steeds meer initiatieven zijn om juist de volwassenen te bewegen zwemles te nemen. Deze is gericht op het bijhouden van de zwemvaardigheid. Immers, als je het niet vaak doet, ebt het weg. Toch heerst er een zeker stigma bij mensen wanneer ze niet kunnen zwemmen, waardoor zij helaas minder snel deelnemen aan zo'n zwemles voor volwassenen.


Naast het belang van kúnnen zwemmen is het ook verstandig om na te denken wáár men zwemt. Zo zijn er jaarlijkse campagnes om het zwemmen in onveilig water zoals rivieren, bij bruggen en sluizen tegen te gaan. Het veiligst is zwemmen in officieel zwemwater, wat men ook regelmatig controleert qua waterkwaliteit. Onder meer op de aanwezigheid van blauwalg en botulisme in het water. Kijk voor een overzicht van schoon en veilig zwemwater op: www.zwemwater.nl

Pen