Sneller, betaalbare woningen realiseren is noodzakelijk. Prefab woningen zijn hierin een mooie oplossing.
Sneller, betaalbare woningen realiseren is noodzakelijk. Prefab woningen zijn hierin een mooie oplossing. Foto: Shutterstock

Geen prijsdaling Overijsselse woning

"Prijzen van woningen flink gedaald"; het was een kop die je de afgelopen tijd geregeld voorbij zag komen. Door diverse factoren stond de prijs van woningen flink onder druk. Helaas lijkt de Overijsselse huizenkoper vooralsnog niet te profiteren van deze landelijke trend...

TWENTE - Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde eind vorige maand dat er in het eerste kwartaal van 2023 een daling van woningprijzen was van 0,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Wel loopt de situatie sterk uiteen van regio tot regio. 


De daling was met 3 procent het grootst in de provincie Utrecht. In Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland lagen de prijzen echter wel hoger. Overijssel zag, tegen de landelijke trend in, een prijsstijging van 2,1 procent.


Wie denkt dat de prijsdaling ook een gunstig effect had op de daadwerkelijke woningverkopen heeft het mis. In vrijwel alle provincies waren er namelijk minder woningtransacties dan in het eerste kwartaal van 2022. In totaal wisselden 40.457 woningen van eigenaar, 7,9 procent minder dan het jaar ervoor. Friesland was hier koploper, met ruim 18,6 procent minder transacties. In Overijssel nam het aantal transacties af met 7,3 procent. Alleen Utrecht zag dankzij de flinke prijsdaling een toename in de verkopen, maar ook hier ging het om een magere 0,9 procent.

Binnen Overijssel zagen we ook sterke verschillen; zo namen in Dinkelland, Rijssen-Holten, Hardenberg, Raalte en Oldenzaal de huizenprijzen toe met meer dan 15 procent.


Niet alleen de locatie van de woning, maar ook het woningtype waren bepalend voor de prijsontwikkeling. Het sterkst was de prijsdaling bij appartementen, die 2,8 procent inleverden. Tussenwoningen waren 1,7 procent in prijs gedaald, hoekwoningen 0,8 procent en twee-onder-één kapwoningen 0,6 procent. Alleen vrijstaande huizen waren duurder: 1,6 procent stijging.

Dalende prijzen zorgden niet voor meer verkopen


De belangrijkste oorzaken van de hoge prijzen en matige verkopen zijn het aanhoudende woningtekort en de financiële onzekerheid waar potentiële woningkopers mee kampen. Om de woningnood aan te pakken werd in 2021 de regionale Woonagenda Twente vastgesteld. Met als doel om een woningmarkt te krijgen waar aanbod en vraag in evenwicht zijn. Naast de gemeenten spelen ook de Provincie Overijssel, woningcorporaties en projectontwikkelaars hier een rol in. De concrete ambities zijn onder meer om tot 2030 ruim 60.000 woningen bij te bouwen. Verder zet men in op het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad, versnelling van het bouwen en bouwproces en de betaalbaarheid en beschikbaarheid van passende woningen.

Pen