De romanschrijfsters Wendy Brokers, Mienke Feijen, Karin de Graaff, Marieke Douwes-Fransz, Jet Nijland, Chantal Claassen en Marjon Weerink.
De romanschrijfsters Wendy Brokers, Mienke Feijen, Karin de Graaff, Marieke Douwes-Fransz, Jet Nijland, Chantal Claassen en Marjon Weerink. Foto:

'Ik zag het echt niet aankomen'

Marjon Weerink was genomineerd voor de Valentijnprijs. Dat is de prijs voor het beste romantische boek van Nederland. Ze won niet, maar was wel blij dat ze tot de genomineerden hoorde.

HENGELO - Voor auteurs van boeken zijn jaarlijks meerdere prijzen te winnen. De Libris Literatuur Prijs is een van de bekendste prijzen. Ook de NS Publieksprijs zal menigeen wel kennen. Het doel is het werk van een auteur te waarderen en lezen te stimuleren. Een onbekendere prijs is de zogeheten Valentijnprijs. Het is een romantische verhalenwedstrijd, die als doel heeft meer bekendheid te geven aan het romantische genre. "Schrijvers dagen we uit om een leesbaar, goed en romantisch verhaal te schrijven”, laat de organisatie van de Valentijnprijs weten. Schrijvers kunnen verhalen insturen. Marjon Weerink uit Hengelo heeft dat ook gedaan. Haar verhaal viel op tussen de tientallen inzendingen. De jury nomineerde haar. "Ik zag het echt niet aankomen”, zegt Weerink over de nominatie. Zij had een debuutroman geschreven: Op Het Verkeerde Spoor. Na het bekend worden van de genomineerden volgde de uitreiking van de Valentijnprijs. De prijs voor het beste romantische boek van Nederland ging echter niet naar de Hengelose. "Er waren maar liefst 113 titels, die streden om deze prijs. Het is ontzettend eervol om bij de laatste vijf te horen”, zegt ze. Mienke Fijen won. Zij schreef de roman Vluchtgedrag. Weerink zegt dat ze niet teleurgesteld was. "Ach nee, ik was al stuiterend blij met de nominatie.” Het was haar eerste roman. De jury bestond uit vijftien personen. Daarin zitten boekbloggers, recensenten en fanatieke lezers. Die hebben alle ingezonden verhalen beoordeeld. Voor Marjon Weerink blijft het niet bij een eenmalig boek. Er is inmiddels een tweede boek verschenen. Dat heet Podiumbeest. Het verhaal speelt zich af in Enschede. "Ik wilde Twente eens flink in het zonnetje zetten”, zegt ze daarover. De boekpresentatie van Podiumbeest is al geweest. Ook is een luisterboek verschenen. Dat is opgenomen in geluidsstudio MilkMark in Hengelo.

Afbeelding