Veertien parels van de Nederlandse inclusieve podiumdanskunst worden aan een breed publiek getoond. Foto: Jan Hulleman
Veertien parels van de Nederlandse inclusieve podiumdanskunst worden aan een breed publiek getoond. Foto: Jan Hulleman Jan Hulleman Fotografie

Inclusieve danskunst bij Introdans met HubClub’23

Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Met een eigentijds dansprogramma, de HubClub’23, vieren ze de kracht van menselijke uniekheid. De artiesten vormen tezamen de bonte mensheid: jong, oud, multicultureel, m/v/x, lichamelijk/verstandelijk divers, LHBTQIA+. Op woensdag 31 mei pakken veertien dansers het podium van Schouwburg Hengelo.

Hengelo - Tien choreografen uit binnen- en buitenland creëren nieuw werk en gaan aan de slag met de klassiek-modern geschoolde Introdansers én een kleurrijke groep gastdansers uit verschillende werelden. De HubClub'23 is een feestje waarin de kracht van de diversiteit centraal staat. De artiesten zijn onweerstaanbaar, in spectaculaire kostuums en styling van kunstenaar Bas Kosters.

Bedenker en choreograaf Adriaan Luteijn: "Deze voorstelling is voor mij een logische volgende stap in onze ontwikkeling in het zichtbaar maken van nog meer facetten van de danskunst: in dit geval moderne dansvoorstellingen waarbij de Introdansers op de vloer staan met een grote variëteit aan gastdansers, in stukken gemaakt door makers die een volledig inclusieve manier van werken omarmen. Wie in de zaal zit en zo'n voorstelling ziet, moet denken: ‘hé, dit ben ik!"

Karolien Janssen, één van de gastdansers, zegt: "De HubClub betekent voor mij laten zien dat er schoonheid in iedereen schuilt, ongeacht wie je bent, hoe je eruitziet, je kleur, lijf, geest, danservaring, leeftijd, motoriek, geaardheid en ook wanneer je niet in het ‘standaard plaatje' past. We verrassen het publiek door wie we zijn en misschien kunnen we een luikend oog openen.”

De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de inclusieve profdanskunst. Er zijn twee uitvoeringen: een om 19.00 uur en een om 21.00 uur. Kaarten à 14,50 euro zijn te koop via schouwburghengelo.nl of 074 2556789.

Theater