Het was een feestelijke dag zaterdag bij het Tuindorpbad. Eigen foto.
Het was een feestelijke dag zaterdag bij het Tuindorpbad. Eigen foto.

Feestelijke opening van zwemseizoen

Algemeen

HENGELO - Het zwemseizoen voor het Tuindorpbad is zaterdag op een feestelijke wijze begonnen. Het zwembad bestaat honderd jaar. Daarom staat dit zwemseizoen in het teken van het jubileum. Bij de opening van het seizoen was er nog een verrassing. Burgemeester Sander Schelberg reikte de koninklijke erepenning uit. “We hebben heel veel geluk gehad. Het was zaterdag prachtig weer”, zegt Janine Francken van de stichting Beheer en Exploitatie Tuindorpbad.

Eindelijk stijgen de temperaturen. De eerste buitenbaden gaan open. Dat geldt ook voor het Tuindorpbad in Hengelo. Maar voor dit zwembad is het een feestelijk jaar. Het eeuwfeest wordt gevierd, het Tuindorpbad bestaat honderd jaar. “Een honderdjarig natuurbad in een woonwijk is zeker opmerkelijk. Waar vind je dat nog in Nederland? Ik zou het niet weten”, zei Hans Bertens over deze mijlpaal. Hij is bij het Tuindorpbad verantwoordelijk is voor het onderhoud. Het moet een feestelijk zwemseizoen worden. Bij de opening zaterdagochtend was er al een verrassing. De burgemeester kwam op bezoek om de koninklijke erepenning uit te reiken. “Maar twee mensen van onze organisatie waren daarvan op de hoogte. Ik werd vijf minuten van tevoren op de hoogte gebracht”, zegt Francken. Een koninklijke erepenning is een bijzondere onderscheiding. Het is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen en instellingen. Alleen de koning kan de erepenning toekennen. Daarvoor moet de ontvanger bijzondere verdiensten hebben. En die heeft het Tuindorpbad. Het is een rijksmonument in de wijk Tuindorp. Menigeen trekt er zijn baantjes om fit te blijven. Ook waterpret voor kinderen is er volop in de zomer. 

Bovendien heeft het Tuindorpbad een interessante geschiedenis. Het dateert van 1923. Daarmee is dit het oudste natuurbad van Nederland dat nog steeds als zwemgelegenheid in gebruik is. Wel was er even een dreigende sluiting. Twee keer zelfs. In de jaren zeventig kwam de buurt in opstand. Mensen uit de wijk kwamen in actie en er werd een stichting opgericht. “Ook in de jaren negentig is er even een dreigende sluiting geweest”, weet Francken. Maar het Tuindorpbad heeft de stormen doorstaan. “Er is dit jubileumjaar ook een expositie te zien in de tuinzaal bij het zwembad. Die gaat over de honderdjarige geschiedenis. Bovendien is een boek uitgebracht. ‘Zwemmen is het beste’ heet het boek. Ook dat gaat over honderd jaar Tuindorpbad. Marco Krijnsen heeft het boek geschreven.” 

Het natuurbad is gesitueerd in een voormalige zandafgraving ten behoeve van woningbouw van het Tuindorp uit de twintiger jaren. Op verzoek van de bewoners werd in die vijver een bad- en zweminrichting gerealiseerd. In het voorjaar van 1923 werd het bad in gebruik genomen. “De erepenning is het Tuindorpbad van harte gegund. Een mooie opsteker voor de vele vrijwilligers die zich vaak al jaren inzetten, voor de bewoners van de wijk en voor de badgasten”, laat de gemeente Hengelo weten.