Wieke Kaptijn in actie tegen Ajax. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media)
Wieke Kaptijn in actie tegen Ajax. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media) Foto:

Vrouwen FC Twente geven koppositie uit handen

Het hele seizoen staan ze bovenaan en op de voorlaatste speeldag geven ze de koppositie zomaar uit handen. FC Twente Vrouwen is met afstand de best voetballende club van Nederland, maar het kampioenschap hangt na de trieste 1-0 nederlaag van zaterdagmiddag in Amsterdam tegen Ajax aan een zijden draadje.

Enschede - FC Twente Vrouwen ging als de trotse koploper van de eredivisie op bezoek bij Ajax. Een tegenstander die weliswaar tweede stond, maar in de laatste ontmoetingen was Twente Ajax steeds de baas geweest. En een gelijkspel volstond om prolongatie van de landstitel in eigen hand te houden. Het was vergelijkbaar met de situatie van de mannenploeg van FC Twente in 2011, toen in de Arena het tweede kampioenschap op rij werd verspeeld. In de wedstrijd van de vrouwen kwam Ajax na een kwartier op 1-0 door een goal van Tiny Hoekstra. Renate Jansen had een minuut eerder nog de paal geraakt, maar in de tegenaanval sloeg Ajax toe. Na een moeilijk begin nam FC Twente Vrouwen het heft in handen in de eerste helft en kreeg de ploeg via Elena Dhont, Marit Auée en Suzanne Giesen goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Ook had de bal op de stip gelegd kunnen worden, maar de scheidsrechter zag het anders. De verdiende 1-1 bleef uit. Ook in de tweede helft. Wieke Kaptein zag een bal op de lat belanden en een kopbal van Fenna Kalma werd van de doellijn gehaald. Trainer Joran Pot sprak van 'een absurde nederlaag'.  Ajax gaat nu aan kop met 52 punten uit 19 wedstrijden. FC Twente is tweede met 51 punten uit 19 wedstrijden. De nederlaag bij Ajax was de tweede van het seizoen. Eerder verloor Twente bij nummer drie Fortuna Sittard en dat kwam volgens velen door een onterechte rode kaart. De tegengoal in Amsterdam was pas de vijfde van het seizoen. Het doelsaldo van Twente spreekt boekdelen: 79 goals, 5 tegen. Ajax staat op 61 goals voor en 14 tegen. In de laatste speelronde speelt Twente thuis tegen Feyenoord, de nummer zeven. Ajax gaat op bezoek bij PEC Zwolle, de nummer zes. Twente won onlangs bij PEC met 0-2.

De mannen van FC Twente spelen in speelronde 31 op zondag 7 mei om 12.15 uur een uitwedstrijd tegen FC Emmen. Met 28 punten en een beter doelsado dan Excelsior staat Emmen net boven de nacompetitiestreep. Twente staat zesde met 52 punten, eentje minder dan Sparta, dat PSV op bezoek krijgt. Nummer vier AZ gaat op bezoek bij Ajax. Feyenoord kan kampioen worden bij Excelsior. Twente won vorige week in een oefenduel met 1-0 van Vitesse. Matchwinner was Wout Brama.