Een excursie van de Hengeloërs op de Tankenberg. Foto: Marjo Mulder
Een excursie van de Hengeloërs op de Tankenberg. Foto: Marjo Mulder

Een jaar lang leren over de natuur

Algemeen

IVN-Hengelo organiseert een opleiding landschapsgids. Cursisten komen meer te weten over de natuur. IVN-Hengelo hoopt hen na het behalen van het diploma in te kunnen zetten voor educatieve activiteiten. Maar eerst is er een infoavond. “Op dinsdag 9 mei”, zegt Albert Becker van het IVN.

HENGELO - IVN-Hengelo bouwt een nieuw natuurcentrum aan de Van Alphenstraat. De natuurliefhebbers moeten echter nog even geduld hebben voordat ze in het nieuwe onderkomen activiteiten kunnen organiseren. Maar IVN-Hengelo wil er wel klaar voor zijn als het natuurcentrum in gebruik kan worden genomen. Dan hoopt Becker dat zijn vereniging meer educatieve activiteiten kan organiseren. “Nu hebben we zo’n twintig vrijwilligers. Maar dat moeten er meer worden”, zegt Becker. Nieuwe belangstellenden worden geworven door een opleiding landschapsgids aan te bieden. “We hopen dat er tussen de vijftien en 24 deelnemers mee willen doen. Voor de informatieavond op dinsdag 9 mei zijn er zo’n twintig aanmeldingen. Maar we weten nu nog niet of zij allemaal de cursus gaan volgen. Dat moeten we afwachten”, zegt Becker. De informatieavond wordt gehouden in het gebouw van de ijsbaan, vlakbij het te bouwen natuurcentrum. “We hopen dat het natuurcentrum volgend voorjaar gereed is. Het bouwen moet nog beginnen, maar de fundering is er al.” De cursus is niet gemakkelijk. “Het is een stevige opleiding waar veel tijd in gaat zitten”, weet Becker. De opleiding bestaat uit meerdere onderwerpen zoals planten, bodem, dieren, ecologie en landschap. Dat en nog meer komt aan bod in theorielessen en buitenlessen. De opleiding duurt ongeveer een jaar. De geslaagde cursisten krijgen een IVN-certificaat. Dat is het bewijs dat ze veel kennis over kunnen brengen op deelnemers aan activiteiten. “Dat kan van alles zijn. Meehelpen met slootjesdagen bijvoorbeeld. Of een wandeling met uitleg organiseren. Het zou mooi zijn als we ook een kinderclub kunnen oprichten. Die zou op de woensdagen gehouden kunnen worden. Maar dat kan pas als er straks een mooi gebouw staat”, zegt Becker.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de informatieavond op dinsdag 9 mei via LGO_2023@ivnhengelo.nl of 06-36567806. Dat is het telefoonnummer van Albert Becker. De locatie is het gebouw van de ijsbaan aan de Van Alphenstraat 17. De informatieavond begint om 19.30 uur.

www.ivn.nl/afdeling/hengelo/