Manfred Ugalde kopt de 2-0 binnen tegen AZ. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media) Foto: Bas Everhard

Beresterk FC Twente blaast AZ omver

FC Twente gaat de interlandbreak in met twee overwinningen op zak. Na de dip met maar één schamel punt in drie wedstrijden richtte de ploeg van trainer Ron Jans zich op met eerst een uitzege bij Fortuna Sittard (0-3) en vervolgens een galaoptreden tegen AZ resulterend in een 2-1 overwinning.

Enschede - Manfred Ugalde was zondagavond de grote man in De Grolsch Veste. De kleine aanvaller uit Costa Rica had er na elf minuten al twee ragfijne kopballen inliggen bij doelman Mathew Ryan. Bij de 1-0 kopte Ugalde laag in de korte hoek raak na een voorzet van Joshua Brenet en bij de 2-0 was de bijkans ongrijpbare Vaclav Cerny de aangever en verdween de bal in de linker bovenhoek.
Ugalde scoorde eerder al in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, toen hij na rust inviel, en tweemaal in de uitwedstrijd tegen Fortuna. Ugalde had tegen AZ ook de 3-0 kunnen maken, maar zijn schot op een pass van Cerny hing hoog over, Vak P in. Het in Europa zo succesvolle AZ stelde er weinig tegenover, al moest keeper Lars Unnerstall in het tweede deel van de eerste helft aan de bak op schoten van Tijjani Reijnders en Yukinara Sugawara.
Ugalde raakte geblesseerd bij een botsing met Jordy Clasie en werd in de rust vervangen door Virgil Misidjan, waarna Twente nog wel de bovenliggende partij bleef, maar AZ werd wat gevaarlijker, zeker na de mispeer van invaller Julio Plegezuelo die de 2-1 van Jesper Karlsson inluidde. In de slotfase was de sterk spelende Anass Salah-Eddine nog dicht bij de 3-1 net als Cerny en Misidjan daar kans op hadden, maar dat vonden de 29.500 toeschouwers niet eens zo erg. Zij zagen een beresterk spelend Twente eindelijk weer eens winnen. De achterstand op plek 4 werd teruggebracht tot 6 punten. "Het liefste willen we alleen maar naar boven kijken'', zei Ramiz Zerrouki bij de NOS. ''Dus aanhaken voor plek 4. Dat zal een zware klus worden, maar niets is onmogelijk. Als wij een mooie eindsprint hebben en de anderen slippertjes maken dan kunnen we ze achterhalen.'' Zerrouki was overigens ook één van de uitblinkers tegen AZ, net als Robin Pröpper.