Afbeelding

Kampioenschap Lassen in Hengelo

Algemeen

Vanuit heel Nederland kwamen de acht deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap Lassen naar Hengelo. ROC van Twente en SMEOT organiseerden dit kampioenschap dat afgelopen donderdag en vrijdag werd gehouden. De winnaar gaat door naar de EuroSkills.

HENGELO - De acht deelnemers zijn Robin, Daan, Max, Tim, Ruben, Albert, Bart en Stijn. Ze komen uit het hele land. Zo komt Daan uit Zwolle, Bart uit Mill en Tim en Stijn uit ons eigen Twente. Om precies te zijn komt Tim uit Buurse en werkt hij bij P&S Metaalbedrijf in Haaksbergen en Stijn komt uit Haaksbergen en werkt bij Stork in Hengelo. Voor sommigen is het de eerste deelname, maar lang niet voor iedereen. Het startsein voor de wedstrijden werd op donderdag gegeven door de Hengelose wethouder Onderwijs Claudio Bruggink. Hij noemde de deelnemers allemaal toppers en gaf aan dat dit kampioenschap een goede promotie voor het techniekonderwijs is. Na eenieder succes gewenst te hebben sloeg de wethouder op een stuk metaal om de wedstrijd te openen.

Het achttal kon op woensdagavond al bekijken wat er van hen verwacht werd op donderdag en vrijdag. Allemaal moesten ze meerdere objecten in elkaar lassen. Zowel TIG-lassen als MAG/BMBE-lassen stond op het programma. Volgens Wim van de Merwe, een van de juryleden, heeft elk object zo zijn moeilijkheden. “Bij het lassen van het aluminium moet er heel goed op gelet worden in welke volgorde onderdelen aan elkaar worden gelast. Je loopt het risico dat tijdens het lassen onderdelen kromtrekken en dat het geheel dan niet meer goed in elkaar past.” Om het de deelnemers nog wat moeilijker te maken is het niet de bedoeling om de werkstukken te kantelen. Als er een las aan de onderkant moet komen dan moeten ze op de knieën.

Donderdag was voor de deelnemers een lange dag. Rond half negen werd begonnen en pas aan het begin van de avond werd gestopt. Daan zei na afloop van de wedstrijd daarover: “Donderdag was een lange dag. Zeker voor de staallassers. Wij moeten niet alleen het werkstuk in elkaar lassen, maar de onderdelen moeten vooraf ook geslepen worden.” Voor Daan was het de tweede keer dat hij aan het kampioenschap deelneemt. In het begin liep het wat stroef, maar uiteindelijk ging het wel goed. Hij vond het wel jammer dat dingen die op school of in de fabriek goed gingen, tijdens de wedstrijd wat minder gingen. 

Voor Bart was het niet de eerste keer, maar wel de laatste keer. Hij heeft het al tot de WorldSkills geschopt en ging daarvoor naar Cleveland, staat Ohio, Verenigde Staten. “Dit is heel wat anders dan de WorldSkills”, aldus Bart. “Voordeel is wel dat we hier gewoon Nederlands kunnen praten”, voegt hij daar lachend aan toe.

De deelnemers kijken niet naar hoe de ander werkt tijdens de wedstrijd. Ze hebben een eigen plan en voeren dat uit. Ze willen allemaal winnen, maar de sfeer onderling is zeker goed. Een aantal kent elkaar ook al van de vorige keer. Wel laten ze weten dat het wel afhankelijk is van het bedrijf hoeveel mogelijkheden je krijgt om te oefenen. Stijn: “Ik werk vier dagen per week en ga één dag per week naar school. Ik krijg bij Stork veel mogelijkheden om te oefenen, maar Tim werkt bij een kleiner bedrijf en daar is niet zoveel ruimte. De productie moet wel doorgaan.”

Vrijdag rond het middaguur werden de wedstrijden afgesloten. Erik van der Zwan, algemeen directeur van WorldSkills Netherlands, zei bij de afsluiting dat Robin, Daan, Max, Tim, Ruben, Albert, Bart en Stijn nu allemaal ambassadeurs zijn voor de techniek en het techniekonderwijs. De jury moest na de afsluiting nog flink aan de slag om alle stukken te beoordelen. Waarbij het geheel, elk punt en elke las nauwkeurig werd beoordeeld. Op vrijdagavond werd de top drie bekend gemaakt. In willekeurige volgorde zijn dat Daan de Kraker, Bart Willems en Tim Kleijne Snuverink. Wie de nummer één wordt en doorgaat naar de EuroSkills wordt vrijdagavond 24 maart tijdens de NK Skills The Finals in de RAI in Amsterdam bekend gemaakt.

door de redactie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Hengelose wethouder Onderwijs Claudio Bruggink geeft startsein voor de wedstrijd.
Afbeelding
Pen