Sommige bezorgers leveren tot wel 200 pakketten per dag af.
Sommige bezorgers leveren tot wel 200 pakketten per dag af. Foto:

Pakketbezorger kampt met uitdaging

Online winkelen is voor de meeste mensen niet meer weg te denken. We bestellen van alles online; van boeken tot kleding, van sieraden tot telefoons en zelfs de boodschappen. Er is geen product wat je niet online kunt bestellen. Maar na de klik op het knopje 'kopen' moet er nog veel werk verricht worden voor je aankoop bij de deur arriveert...

TWENTE - Een belangrijk onderdeel van het logistieke proces - en het meest zichtbare - zijn de pakketbezorgers die ons uiteindelijk de goederen mogen overhandigen. Ze ontvangen de bedankjes voor een snel geleverd pakket, maar ook de norsige blik wanneer het weer eens vertraging oploopt. Om de pakketbezorgers in het zonnetje te zetten was er ook de landelijke Dag van de Pakketbezorger, afgelopen woensdag.

Nederlanders gaven het afgelopen jaar zo'n 30 miljard euro uit aan online aankopen. Een bedrag dat jaar op jaar stijgt, met in de coronapandemie een piek rond eind 2021. Immers, fysiek winkelen was lastig door de maatregelen. Hierdoor waren mensen vaker aangewezen op online winkels. Inmiddels zitten we weer op een redelijk normaal niveau. Exacte cijfers over de hoeveelheid bezorgde pakketten zijn lastig te geven, ook gezien de grote hoeveelheid bezorgdiensten. PostNL geeft aan dat zij op een normale dag zo'n 1,1 miljoen pakketten bezorgen. Op piekmomenten zoals de feestdagen ligt dit hoger, zo rond de 2 miljoen. PostNL zelf liet onlangs weten te gaan bezuinigen dit jaar, ook omdat het volume pakketten afgenomen is ten opzichte van de corona-piek. Er wordt echter niet geschrapt bij de pakketbezorgers zelf, zo liet men weten.

Het werk van de pakketbezorger is niet eenvoudig. Op piekmomenten moeten sommigen tot wel 200 pakketten per dag afleveren. Dit verklaart ook gelijk waarom de bezorger niet lang wacht aan de deur én graag een pakket afgeeft bij buren of vaste adresjes. Dan kun je immers snel door met de bezorgronde. Er zijn tegenwoordig gelukkig ook veel andere bezorgopties zoals het afhalen van een pakket op een postpunt in de omgeving. Dit zorgt voor minder kilometers, de bezorger kan het wat rustiger aan doen én het is ook nog eens handig om af te halen wanneer je dat zelf wil. Je hoeft dan niet thuis te blijven om te wachten op de bezorger met een breed tijdvak.

Ook qua beloning is het hard werken voor een relatief mager loon, zo blijkt wel uit branchecijfers. Een bezorger verdient in Nederland gemiddeld 2.105 euro bruto per maand volgens Werkzoeken.nl. Pakketbezorgers in Noord-Brabant verdienen relatief het meeste, met 2.190 euro gemiddeld. Overijsselse bezorgers bungelen helaas onder aan die lijst: 1.775 euro. Daarnaast werken er ook veel bezorgers in deeltijd, waardoor velen dat bedrag hoe dan ook niet halen. Wees dus deze week eens extra lief voor de vele onderbetaalde bezorgers die ons dagelijks weer blij weten te maken met een pakket!

Pen