Afbeelding
Foto:

Museum Hengelo

Geschiedenis van Hengelo 


door Gerrit ter Welle


HENGELO - Geschiedenis wordt gebaseerd op een grote diversiteit aan bronnen, zoals geschreven en gedrukte bronnen, interviews en ongeschreven bronnen uit de archeologie, waarbij sommige benaderingen in de ene periode gebruikelijker zijn dan in de andere.


Deze keer schrijf ik over geschiedenis die nog betrekkelijk dicht achter ons ligt. Een goed voorbeeld daarvan is de lezing die door Marinus van Rooij gehouden wordt over monumenten van Hengelo. In Hengelo heerst de opvatting dat de stad geen monumenten heeft die de naam ‘monument’ verdienen. In de lezing wordt het tegendeel bewezen. Aan de hand van veel foto’s laat Marinus van Rooij zien dat hier belangrijke gebouwen staan die de moeite waard zijn om er kennis van te nemen. Hij schenkt onder meer aandacht aan de Lambertusbasiliek, de Waterstaatskerk, Drachenfels, koetshuis De Belder, de Tuindorpschool, de Poort van Huys Hengelo, villa Het Tichelwerk en nog veel meer monumenten. De lezing wordt gegeven op woensdag 15 februari (19.30 uur), donderdag 16 maart (19.30 uur) en op woensdag 26 april (14.30 uur). Behalve lezingen over de geschiedenis van Hengelo zijn in Museum Hengelo ook films te zien waarin ook de geschiedenis van Hengelo centraal staat. Een voorbeeld daarvan is de serie ‘Het was een mooie tijd’. Een serie interviews met gepensioneerden die terugkijken op hun arbeidzaam leven in Hengelo. De films geven een tijdsbeeld van de bedrijvigheid in Hengelo in de tweede helft van de 20e eeuw, en hebben een lengte van 15 tot 20 minuten. Tijdens een filmmiddag of filmavond worden meerdere films vertoond.


Interviews zijn te horen en te zien van onder andere Bert Egberink (de laatste werktuigkundige sluismeester, die samen met collega’s regelmatig storingen aan de schutsluis wist op te lossen), Grieteke van der Veer (vroedvrouw in de periode waarin Hengelo groeit van 68.000 naar 80.000 inwoners). Omdat ook mannen het beroep gaan uitoefenen, verandert de beroepsnaam in verloskundige. Bennie Doldersum, schoorsteenveger die enthousiast en humoristisch vertelt over zijn vijfenzestig jaar durende werkzaamheden. Ook vertelt hij over zijn actieve periode als amateur wielrenner. Corrie Brettschneider-Staudt, van 1950 tot 1965 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming afdeling Hengelo. Zij helpt onder meer echtparen met vragen rond geboortebeperking en seksualiteit. Van dichtbij maakt zij de ontwikkeling van de pil mee. Annie Nijhof, verpleegkundige in de jaren 50 bij zowel het Gerardus Majella Ziekenhuis als het Streekziekenhuis Midden Twente. Zij vertelt niet alleen over haar besluit om als non in een klooster in te treden, maar ook over haar moeilijke en emotionele besluit in de jaren 60 om het kloosterleven weer te verlaten om zich verder te ontwikkelen als verpleegkundige op een operatieafdeling.

In de Agenda op website van het museum (www.museumhengelo.nl) staan alle data met tijdstippen vermeld waarop de films worden vertoond. Zowel lezingen als films worden zijn te volgen in het Auditorium van Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. Plaats reserveren via telefoonnummer 074-2594216 of e-mail. info@museumhengelo.nl.


Wilt u meer weten over de geschiedenis van Hengelo? Breng dan een bezoek aan het museum of neem contact op via telefoonnummer. 074-2594216. Een e-mail sturen kan ook: info@museumhengelo.nl .