Taalkundige, schrijver en theatermaker Wim Daniëls gaat filosofietsen. Fotograaf: Josje Dekens
Taalkundige, schrijver en theatermaker Wim Daniëls gaat filosofietsen. Fotograaf: Josje Dekens Wim Daniëls Foto: Josje Dekens

Een avond filosoferen over de fiets met Wim Daniëls

Nederland kent hem vooral van zijn columns bij Spijkers met Koppen, zijn talloze boeken over taal en zijn taalbeschouwingen bij Pauw & Witteman en natuurlijk het tv-programma Het Dorp dat hij met Huub Stapel maakte. Maar Wim Daniels is ook een graag geziene gast in het theater. Op vrijdag 17 februari staat hij met zijn theatercollege Filosofietsen in Schouwburg Hengelo, waarin de geschiedenis van de fiets centraal staat.

Hengelo - De fiets. Wie zou er zonder kunnen? Wim Daniëls sowieso niet. Hij houdt van fietsen, hij schreef over fietsen, hij verzamelde fietsen en nu gaat hij er in de theaters ook over vertellen. Het verhaal van de in vergetelheid geraakte Albert Sutherland-Royaards is de rode draad. Hij was een tiener toen er een voertuig werd uitgevonden dat niet alleen de wereld, maar ook zijn eigen leven ingrijpend zou veranderen. Hij haalde eind negentiende eeuw veelvuldig de kranten als ‘de doofstomme wielrijder’, die dertig jaar na de uitvinding van de fiets twee enorme reizen ondernam op de fiets, naar Rusland en naar Jeruzalem.
Het is een leerzame, maar ook amusante theatervoorstelling, waarin Wim ook nog zijn lexicografiets voor de zaal uit de doeken doet: de taal van de fiets. Kortom, een avond filosofietsen.

Kaarten à 19,50 euro zijn te koop via de theaterkassa (074-2556789) en via www.schouwburghengelo.nl.

Theater