Het is feest de komende dagen in Hengelo en omgeving. Nieuw is Onbeperkt Carnaval voor mensen met een beperking.
Het is feest de komende dagen in Hengelo en omgeving. Nieuw is Onbeperkt Carnaval voor mensen met een beperking.

De dolle dagen komen eraan!

Algemeen

De dolle dagen komen eraan! Het is bijna carnaval. Ook in Hengelo en de omliggende dorpen wordt het feest gevierd. Veel carnavalsfestiviteiten konden twee jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Nu kan er weer volop gefeest worden. Dat gebeurt onder meer in Hengelo en Deurningen. In Hengelo is er de lichtparade en gezinsoptocht. In Deurningen wordt iets nieuws gehouden: carnaval voor mensen met een beperking.  

HENGELO - Aan carnavalsfeesten geen gebrek het komende weekeinde. De Hengeloërs kunnen vertier zoeken in de stad, maar ook in de omliggende plaatsen. Nieuw dit jaar is het zogeheten Onbeperkt Carnaval in Deurningen. Dat is een carnavalsavond voor mensen met een beperking. Met zo’n 450 bezoekers is het feest inmiddels al uitverkocht. “Ongeveer twintig procent van de bezoekers komt uit Hengelo”, schat medeorganisator Jeroen Oude Smeijers namens CV De Nettelkörnkes. Dit nieuwe carnavalsfeest wordt gevierd op de donderdag voor het carnavalsweekend. De bezoekers kunnen donderdag 16 februari onder meer genieten van een optreden van Jannes. De organisatie heeft deze populaire zanger weten te strikken. CV De Nettelkörnkes vindt dat iedereen carnaval moet kunnen vieren. “Voor mensen met een beperking zijn er in kleine kring uiteraard wel carnavalsfeestjes. Maar wij wilden iets groters organiseren: een groot carnavalsfeest in een tent. Dat doen we dus donderdag 16 februari in Deurningen”, zegt Oude Smeijers. Mensen met een beperking uit heel Twente zijn welkom. Ook tal van Hengeloërs hebben inmiddels een kaart bemachtigd. Er is plek voor zo’n 450 bezoekers: mensen met een beperking en hun begeleiders. De belangstelling is groot. Op vrijdag waren alle kaarten al verkocht. “Het carnavalsfeest Onbeperkt Carnaval is daarmee uitverkocht. We gaan geen extra kaarten verkopen. Want iedereen moet ook genoeg ruimte hebben om carnaval te kunnen vieren. Veel mensen zitten in een rolstoel.” Het carnavalsfeest in de grote tent op het plein in hartje Deurningen is van 18 tot 21 uur. De organisatie is blij dat er zoveel animo voor is. “Ook is het prachtig dat Jannes komt.” Oude Smeijers verwacht dat Onbeperkt Carnaval geen eenmalig feest zal zijn. “We willen dit jaarlijks gaan doen. Dat is wel de bedoeling”, zegt de medeorganisator.

De komende dagen hebben de liefhebbers de optochten voor het uitkiezen. In Hengelo is er vrijdagavond de Twentse Lichtparade en het zogenoemde Dweilen. Een dag later op zaterdag kunnen de Hengeloërs naar de gezinsoptocht met talrijke versierde wagens en loopgroepen. De gezinsoptocht begint om 14 uur. De start is op de Bornsestraat bij de hoek met de Beukweg. De stoet trekt vervolgens richting de Deldensestraat, Langestraat en Enschedesestraat. De route is vernieuwd en staat op de website van de Stichting Samenwerkende Carnavalsverenigingen Hengelo.

www.carnavalhengelo.nl

Stefan Wegdam

‘Ook is het prachtig dat Jannes komt’

Afbeelding