Zonder indicatie kan er niet worden deelgenomen aan de activiteiten bij Esthia.
Zonder indicatie kan er niet worden deelgenomen aan de activiteiten bij Esthia.

Esthia praat mee over plannen zorg

Algemeen

De gemeente heeft grootse plannen voor WMO en Jeugdwet. Transformatie is broodnodig om de kosten de baas te worden. Op 8 februari was er daarom een gesprek tussen de gemeente en zo’n 20 gesprekspartners. Eén daarvan, de kersverse Stichting Esthia is “blij dat de gemeente oog heeft voor maatwerk”, maar houdt het hart vast voor de toekomst. Esthia is één van de ingelotenen om bij dit eerste overleg te zijn. Vijfenveertig organisaties hadden zich ervoor opgegeven.

HENGELO - Zorg voor Hengeloërs moet binnen de grenzen van Hengelo geboden worden, wat ogenschijnlijk dreigt een einde te maken aan dagbesteding bij zorgboerderijen buiten Hengelo. Huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk gemaakt. De maaltijdtoelage is afgeschaft. Dit zijn al de tekenen aan de wand voor zorg in Hengelo. Het Hengelo’s Model noemt de gemeente het. Het is er volgens oppositiepartijen één die lijkt op een bezuinigingsronde. Daarom is deelname van uiteenlopende zorgaanbieders aan een goed gesprek met de gemeente van groot belang.

Even was er angst dat de bijdrage dagbesteding inkomensafhankelijk zou worden, maar zo ver is het gelukkig niet gekomen, verzucht Cynthia Martina, mededirecteur van Stichting Esthia, een kleine organisatie voor dagbesteding inclusief maaltijden met zo’n 50 deelnemers. Onder hen zijn er met dementie of alzheimer, of met psychiatrische aandoeningen als PTST of bipolaire stoornis. Daarin ondersteunt specialist Mediant, met Esthia ingeloot als gesprekspartner bij het gemeentelijke overleg. Er is volgens Martina goed contact met andere thuiszorgorganisaties, die wel eens aan hun cliënten voorstellen om uit te gaan eten in de buurt, bij organisaties zoals Esthia.


Zorgwekkende trend

Martina constateert een zorgwekkende trend onder senioren die nog zelfstandig wonen: “Ondervoeding speelt best een rol bij veel van onze cliënten.” Naar eigen zeggen is bij Esthia de maaltijd gezond en voedzaam, met soep, keuze uit twee menu’s en een toetje en koffie na. Maximaal negen komen ’s avonds eten en in de middag maximaal 16. Voor 8,50 euro per driegangen maaltijd maken sommige mensen wel vijf keer per week gretig gebruik van de gezamenlijke maaltijd. Sommigen komen al tien jaar op deze plek, in 2008 begonnen als onderdeel van TMZ en tot afgelopen november bekend als Thiems Inn.

Naar eigen zeggen is de kracht van Esthia de begeleiding van mensen met verschillende problematieken, om een veilige plek te zijn voor alle deelnemers. Dat kan soms een hele uitdaging zijn. “Dat maakt het soms spannend en daar hou ik van”, lacht Cynthia. “We hebben mensen vanuit WMO, vier mensen vanuit PGB, en er is ruimte voor mensen zonder indicatie die hun dagbesteding zelf bekostigen.” Ook zorgelijk: ze ziet een grote toename van depressie onder cliënten, mede als gevolg van de coronajaren. “Ook suïcidale gedachten komen veel voor. Dan is het fijn dat ze een plek hebben waar ze gehoord worden.”
Het is momenteel echter niet mogelijk om vrijblijvend binnen te lopen voor een kopje koffie of deelname aan activiteiten als men geen indicatie heeft. “Wanneer u interesse heeft om bij ons te komen, dan maken we graag een afspraak. We kunnen ook adviseren hoe men een indicatie aanvraagt.” Als mensen geen indicatie kunnen krijgen (WMO of PGB red.), kunnen ze toch voor een dagdeelprijs deelnemen aan allerlei activiteiten in de stad, bij organisaties zoals Esthia.


‘Ik ben hier graag’
De dag voor het belangrijke overleg met de gemeente is een grote groep vrouwen en een man bezig mooie dingen te maken. Een natuurstilleven met pimpelmeesjes, poppetjes van een sok, een kleurrijke mandala, gebreide accessoires en doosjes bekleed met Delfsblauw pakpapier sieren een lange tafel. Twee vrijwilligers ondersteunen waar nodig. Er heerst een rustige sfeer, met lachende gezichten en een geconcentreerde blik. Men is blij met de gezelligheid en de goede zorg. “Ik ben hier graag”, lacht één van de dames.


Voor meer informatie:

www.esthia.nl

door Marjolein van Loenen

‘Ondervoeding speelt best een rol bij veel van onze cliënten’

Afbeelding