De gemeente Hengelo nodigt alle wijkbewoners van de Hengelose Es van harte uit om grijze locaties aan te melden. (Foto: Linda Meijer)
De gemeente Hengelo nodigt alle wijkbewoners van de Hengelose Es van harte uit om grijze locaties aan te melden. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Hengelose Es: Van Grijs naar Groen!

Algemeen

De gemeente Hengelo gaat de strijd aan met verstening van hun wijken. Deze maand is het project ‘Van Grijs naar Groen’ in de wijk Hengelose Es gestart. 

HENGELO – Met de regeling Van Grijs naar Groen wil gemeente Hengelo de komende jaren graag alle wijken in Hengelo vergroenen. Per wijk is 75.000 euro beschikbaar beschikbaar. Inmiddels zijn de wijken: Woolde, Noord, Slangenbeek, Wilderinkshoek en Groot Driene geweest.

In 2020 startte het ‘Van Grijs naar Groen’ project in de wijk Woolde. Het idee van Marga Huiskes, het vergroenen van de asfaltplaats aan de Wessex won toen. Een versteend plein dat bewoners graag groener wilden zien. “In het najaar van 2020 werd het asfalt verwijderd en kort daarna werd het groen aangebracht”, aldus Marga. “De eerste bloemen bloeiden in de lente daarop rijkelijk op het prachtige stukje groen in onze wijk Het is echt mooi geworden en nog dagelijks horen we bewoners of voorbijgangers die er erg van genieten.”

Nu is de Hengelose Es aan de beurt en de bewoners reageren enthausiast. Theo Nijboer, die al sinds de jaren zeventig in de Hengelose Es woont, is blij met dit initiatief: “Als je jong bent let je daar niet zo op, maar als je wat ouder wordt wil je graag gras, vogels en bloemen om je heen. Maar aan de andere kant is er in onze wijk ook altijd een tekort aan parkeerplaatsen, dus zoiets als in de Weusthagstraat met grasbetonsteen-parkeerplaatsen zou een mooi groen alternatief kunnen zijn.”

Groen in de stad wordt ook steeds belangrijker nu het klimaat verandert. Zomers en winters worden steeds wisselvalliger met zwaardere buien, hitte en droogte. Groen is nodig om de pieken in regenwater op te vangen en het zorgt voor verkoeling op zomerse dagen. Ook komen vlinders en vogels af op groen én dat is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast maakt het mensen blij en biedt het ruimte voor ontspanning. 

Wijkbewoonster Esther Heilker is echter van mening, dat de mensen zelf ook wel wat kunnen doen. “Ik heb zelf nog gras in mijn tuintje en enkele borders met planten en bloemen, maar ik zie wel steeds meer steen, vooral bij jongeren. Ze willen een grote tuin, maar weinig onderhoud, dus dan komen daar van die reusachtige tegels in en een enorme overkapping, jammer”, besluit Esther.

Wethouder Claudio Bruggink roept inwoners op om gebruik te maken van deze mooie kans om de wijk groener te maken. “We willen dat onze inwoners zich betrokken voelen bij hun omgeving en samen met ons werken aan een groenere en gezondere toekomst voor Hengelo”, aldus Wethouder Bruggink. Daarom nodigt de gemeente Hengelo alle wijkbewoners van de Hengelose Es van harte uit om grijze locaties aan te melden. 

Aanmelden van ‘grijze’ locaties kan tot en met 28 februari via: www.hengelo.nl/vangrijsnaargroen

Linda Meijer

Meer groen in de stad belangrijk voor de biodiversiteit

Afbeelding