Waar je ook bent in Europa: met 112 zijn de hulpdiensten snel ter plaatse.
Waar je ook bent in Europa: met 112 zijn de hulpdiensten snel ter plaatse. Foto: Shutterstock

Europese Dag van het Alarmnummer

Deze zaterdag 11 februari is de Europese dag van het Alarmnummer. Een dag waar we stilstaan bij het belang van snelle alarmering van politie, brandweer en ambulance. Ook een goed moment om stil te staan bij de minder bekende alarmnummers die er zijn - en in welke situaties je 112 mag bellen.

TWENTE - Het alarmnummer 112 voelt als een dienst die er altijd is geweest. Zeker voor de jonge generatie lezers die opgegroeid zijn in de tijd dat dit nummer de standaard is geworden. Jaarlijks worden 1,9 miljoen 112-meldingen gedaan, gemiddeld zo'n 200 per uur.

De oudere lezer herinnert zich vast de invoer nog wel. 112 werd namelijk in 1997 ingevoerd als nieuw Nederlands alarmnummer Ook in andere landen was dit toen al in gebruik. Inmiddels is het in heel Europa de standaard Doel is om het zo makkelijk mogelijk te maken hulpdiensten te alarmeren, ook wanneer je als Nederlander niet 'weet' wat het nummer van de politie in Portugal, de brandweer in België of de ziekenwagen in Zweden is.

Voor 112 de standaard werd, was in 1990 het nummer 06-11 ingevoerd. De oudere lezer zal zich nog de slogan '06-11: als elke seconde telt" herinneren. Voor 112 werd dit een makkelijker te onthouden "112: daar red je levens mee". Nederland was met de invoering van één landelijk alarmnummer hoe dan ook erg laat: Londen in het Verenigd Koninkrijk had al een centraal alarmnummer in 1937 en de VS voerde het bekende 911 in in 1968, hoewel landelijke adoptie tot ver in de jaren '80 zou duren. Leuk detail: wie hier in Europa 911 intoetst wordt doorgesluisd naar de 112-meldkamer. Zo kan bijvoorbeeld een Amerikaan op vakantie hier ook de hulpdiensten alarmeren, ook wanneer het correcte nummer niet bekend is.

Er heerst bij sommige mensen nog wat onduidelijkheid over in welke situaties men 112 mag bellen. De overheid zelf geeft als handreiking: "U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld mishandeling of inbraak."

Er zijn ook een tweetal nummers die we kunnen gebruiken voor minder spoedeisende situaties. Voor de politie is dit het nummer 0900-8844 (Dit spelt ook '0800-TUIG' voor wie nog een telefoon met druktoetsen heeft). Minder bekend is dat ook de brandweer zo'n nummer heeft: 0900-0904.

Misbruik van het alarmnummer 112 is strafbaar, zo benadrukt de overheid; het levert gevaar op voor echte meldingen. Volwassenen riskeren een flinke boete of een gevangenisstraf. Kinderen worden vaak gewaarschuwd of bij herhaling doorverwezen naar Halt of een kinderrechter. Helaas komt ook 'zakbellen' nog wel eens voor. Men adviseert dan ook om juist NIET het alarmnummer in het telefoongeheugen te zetten. Immers, het is ook gewoon sneller om 112 te toetsen dan door je telefoon te scrollen...

Pen