De uitreiking van het boek door algemeen directeur Pedro Swier van Vredehof aan Rienke Dekker en Margreet Tijhuis.
De uitreiking van het boek door algemeen directeur Pedro Swier van Vredehof aan Rienke Dekker en Margreet Tijhuis. Foto:

Kort nieuws

Ondersteuning
Vredehof
voor boek

HENGELO - Iedereen verdient een goed en waardevol leven. In elke fase van het leven. Wanneer mensen niet meer beter kunnen worden, ondersteunen we hen met palliatieve zorg. Want al wordt je lichaam niet meer beter, je leven kan je nog veel te bieden hebben. Deze zorg is niet gericht op genezing, maar op welzijn. Dat het leven zo fijn en prettig mogelijk is door het voorkómen en/of verminderen van klachten, ondanks dat je ziek bent. Longarts Sander de Hosson heeft het boek Slotcouplet geschreven. Hosson laat hierin zien hoe hij patiënten behandelt met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Met een team van zorgverleners streeft hij naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt. Dit boek inspireert. Carintreggeland gaat 256 boeken geven aan de zorgteams, casemanagers dementie, teams thuis- en dagbegeleiding en de medische vakgroep. Naast de zorgteams hebben ook de teams ondersteunde diensten en de Raad van Bestuur het boek ontvangen. Zo willen zij binnen de hele organisatie voelbaar maken hoe belangrijk en waardevol palliatieve zorg is. Om dit te financieren is een beroep gedaan op het donatiefonds van Vredehof. Het Vredehof Donatiefonds heeft dit gehonoreerd en een bijdrage gedaan van 4.485 euro. Donderdag 2 februari is het boek Slotcouplet door algemeen directeur Pedro Swier van Vredehof officieel overhandigd aan Carintreggeland. De medewerkers Rienke Dekker (geestelijke verzorger) en Margreet Tijhuis (verpleegkundige palliatieve zorg) hebben op De Bolder in Rijssen het boek dankbaar in ontvangst genomen.

Onderscheiding Van der Vegt

HENGELO - John van der Vegt (63) ontving donderdag tijdens zijn afscheidsreceptie een loninklijke onderscheiding en wel een uitzonderlijk hoge: als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Voor John van der Vegt kwam de benoeming als een absolute verrassing: "Hier had ik niet op gerekend”. Van der Vegt was tot 1 februari voorzitter van het College van Bestuur van ROC van Twente. Deze functie heeft hij tien jaar bekleed. De onderscheiding ontving hij uit handen van burgemeester Sander Schelberg van Hengelo en burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel van de gemeente Hof van Twente. Van der Vegt is in deze tien jaar nauw betrokken geweest bij meerdere samenwerkingen tussen het bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstanties, vaak met landelijke uitstraling. Vanaf de start van de Twente Board heeft hij daarin een grote rol vervuld. Landelijk heeft hij ROC van Twente op de kaart gezet door drie keer als ‘Beste grote ROC’ genoemd te worden in de Studiekeuzegids maar ook door zijn bestuurdersrol in de MBO Raad. Tevens was hij afgevaardigd in het bestuur van WorldSkills Netherlands waarmee hij het belang van het opleiden in vakmanschap onderstreepte. Bovenal is hij een boegbeeld voor het mbo in Twente met een groot hart voor de student en de medewerkers. Tegelijkertijd heeft hij ook zijn eigen netwerk ingezet voor Twente. Via zijn voorzitterschap van het Twents Fonds voor Vakmanschap wist hij met dit initiatief een voorbeeld te zijn voor andere landelijke initiatieven. Ook buiten het onderwijs heeft hij als bestuurder belangrijke bijdragen geleverd aan bijvoorbeeld FC Twente Scoren in de Wijk. 

Uitleg over bh na borstkanker 

HENGELO - De diagnose borstkanker en het behandeltraject dat daarop volgt zijn zeer ingrijpend. De intensieve behandelingen tegen borstkanker kunnen vervelende lange termijn gevolgen hebben, zoals chronische lymfoedeemklachten in en om de borst, oksel en arm. Op dinsdag 14 februari vanaf 10 uur zijn Anneke Geitenbeek en Anita Schimmel van Stichting Bratelle bij de Nije Stichting te gast en kan er kennis gemaakt worden met het door deze dames ontwikkelde hulpmiddel; een beha met masserende werking. De stof van deze werkzame, comfortabele en vrouwelijke beha voor vrouwen met oedeem na borstkanker heeft een verticale en een horizontale weving, hierdoor worden bij het dragen van de beha de borsten en lymfeklieren licht gemasseerd. Dat zorgt voor vochtafdrijving en verzachting van littekens en harde schijven in en om de borst. Anita Schimmel: “Het is onzichtbaar leed. Voor de buitenwereld ben je genezen van borstkanker, maar 1 op de 4 vrouwen, waaronder ikzelf, krijgt er levenslang oedeem voor terug. Ik kon geen goedwerkende beha vinden. Daarbij vond ik het met mijn 52 jaar onverteerbaar dat ik misschien nog wel 30 jaar met pijn en losse pads in mijn beha of een groot compressiehemd rond moest lopen. Daarom heb ik in 2020 besloten zelf een goedwerkende beha tegen oedeem na borstkanker te ontwikkelen. Met het dragen van de Bratelle weet ik dat iedere beweging vocht afdrijft in plaats van pijn oplevert.” Iedereen met lymfoedeemklachten die de beha wil zien, voelen of passen is op 14 februari welkom bij De Nije Stichting, Bruinsweg 32 vanaf 10 uur. Er wordt op afspraak gewerkt. Interesse in een vrijblijvend pasmoment? Bel of mail Anneke Geitenbeek anneke.geitenbeek@bratelle.nl of 06-58853261. Stichting Bratelle is een initiatief van Anita Schimmel, Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda. Deze vrouwen hebben elk een andere ervaring met borstkanker en zochten een werkzame en vrouwelijke oplossing voor lymfoedeem na borstkanker.

Speurneuzen in het museum 

HENGELO - Museum Hengelo heeft hulp nodig. Het fotoarchief van Museum Hengelo beschikt over een prachtige collectie historische foto's uit Hengelo, Beckum en Oele. Foto's die elk op zich een verhaal vertellen uit bijvoorbeeld de vorige eeuw van straten, pleinen, scholen, bedrijven en/of verenigingen. "Maar van sommige foto's missen wij enkele belangrijke gegevens zoals wie, wat, waar en wanneer die foto is gemaakt. Met uw hulp willen wij graag aan die ontbrekende gegevens komen. En daarom organiseren wij Speurneuzen in het museum en nodigen u uit ons te helpen bij het vinden van de nog ontbrekende gegevens. Het wordt gezellig, want het bekijken van ‘oude' foto's op zich is al een feest", laat Museum Hengelo weten. "Kom op elke tweede vrijdag van de maand naar het Auditorium van Museum Hengelo." Vrijdag 10 februari 13.30 tot 16 uur. Museum Hengelo, Beekstraat 51.

Afbeelding