Afbeelding

AED niet altijd goed bereikbaar bij clubs

Algemeen

Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 8.000 reanimaties buiten het ziekenhuis. In zo’n situatie is de automatische externe defibrillator (AED) van levensbelang. Getrainde lekenhulpverleners kunnen dan zo’n apparaat gebruiken om iemand te helpen. Toch blijken AED’s in de praktijk niet altijd goed toegankelijk.

TWENTE - Het Mulier Instituut, dat allerlei sport-gerelateerd onderzoek verricht voor onder meer de overheid, becijferde dat bij twee derde van sportverenigingen zo’n levensreddend apparaat te vinden is. Echter blijkt ook dat deze lang niet altijd toegankelijk zijn wanneer de vereniging dicht is. Bij veel verenigingen hangen de AED’s namelijk binnen in de sportaccommodatie, zoals de kantine of sporthal. Wanneer deze dicht zijn, is de AED dus niet beschikbaar.

Er zijn dus hoe dan ook nog de nodige clubs die totaal geen AED hebben. Verenigingen zonder AED noemen vaak de kosten voot aanschaf als reden. Deze kosten al snel een paar duizend euro, zeker met een verwarmde kost en onderhoudscontract. Ze hebben namelijk ook geregeld een nieuwe accu nodig. Toch is het zeker geen overbodige luxe; bij één op de tien sportclubs is de AED ooit gebruikt. In meer dan de helft van gevallen ging het om een sporter of coach.