Sem Steijn in duel met Johan Hove. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media)
Sem Steijn in duel met Johan Hove. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media) Foto: Bas Everhard

FC Twente blijft zich verslikken

Algemeen

In speelronde 20 kreeg FC Twente te maken met een tegenstander in degradatiegevaar die al zeven wedstrijden op rij had verloren: FC Groningen. In het hoge noorden zou Twente eindelijk weer eens een uitzege kunnen laten noteren, zo was de gedachte. Ondanks een vroege 0-1 van Sem Steijn kwamen de Tukkers niet verder dan een gelijkspel, 1-1. Donderdag wacht Ajax voor de beker.

Enschede – FC Twente schoot zichzelf zondag weer eens in de voet in een uitwedstrijd. Dat gebeurde kort geleden ook tegen Vitesse en eerder op bezoek bij Volendam en Heerenveen. De ploeg van trainer Ron Jans begint dan prima aan de wedstrijd, maar verzuimt om voldoende afstand te nemen, om vervolgens in de tweede helft door de ondergrens te zakken. Groningen had ook van Twente kunnen winnen zondagmiddag. Lars Unnerstall voorkwam het.

Na de snelle 0-1 van Steijn op aangeven van Vaclav Cerny hadden Virgil Misidjan, Ricky van Wolfswinkel en Cerny de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar dat deden ze niet. Twente had op twee punten van plek 2 kunnen komen, maar de koud in het veld gekomen nieuweling Oliver Antman uit Finland schoot knap de 1-1 binnen na een mooi passje van een andere nieuwe speler, de Noor Johan Hove. Drie verse aankopen van de ontslagen technisch directeur Mark-Jan Fledderus bezorgden Twente duur puntenverlies, want ook Elvis Manu was een plaag voor de af en toe stuntelende verdedigers van Twente. “Als je je duels verliest en er wat gemakkelijk over denkt, dan wordt het een moeilijke wedstrijd’’, zei aanvoerder Robin Pröpper voor de camera. ‘’Het begint met de duels, dat is al vaker gebleken. Uit kunnen we het blijkbaar niet opbrengen. Maar het is zo onnodig. We voetballen heel makkelijk in het begin, krijgen zoveel kansen. Dan denk je na die 1-0 voorsprong dat je er al bent, maar dan krijg je veel kansen tegen. Dan sluipt het erin. Zo zonde dat je het weggeeft.’’

Jans begon in Groningen met Steijn op 10 en die bekroonde die keus al na vijf minuten met een doelpunt. Michal Sadilek en Mees Hilgers vielen uit met een blessure. Jans greep in de slechte tweede helft pas heel laat in, in minuut 88, met de wissels Michel Vlap en Denilho Cleonise. Van de tien uitwedstrijden wist Twente er tot nu toe maar twee te winnen. Pröpper: “Over het algemeen vind ik dat we in uitwedstrijden in delen heel goed spelen, maar uiteindelijk draait het helemaal om.’’

Komende zondag in speelronde 21 speelt Twente thuis tegen het in 2023 prima presterende FC Volendam. Drie dagen eerder, op donderdag 9 februari, is Ajax in de beker de tegenstander, ook in De Grolsch Veste. Ajax lijkt het lek boven te hebben na het ontslag van trainer Alfred Schreuder. Onder de nieuwe trainer Johnny Heitinga won Ajax tweemaal op rij - van Excelsior en Cambuur - en maakten de Amsterdammers liefst negen doelpunten. Pröpper: “We moeten de duels winnen. Dat hebben we in Groningen nagelaten. Er zit nog rek in deze ploeg.’’