Marieke: 'Als bewoners onrustig zijn, gaat Bep ernaast liggen' (Foto: Robert Hoetink)
Marieke: 'Als bewoners onrustig zijn, gaat Bep ernaast liggen' (Foto: Robert Hoetink) Foto: ROBERT HOETINK

Teckel Bep stelt bewoners gerust

Algemeen

De ruwharige teckel Bep, van nog geen jaar oud, maar is enorm geliefd bij de bewoners van de psychogeriatrische afdeling Woolde B in Het Borsthuis. Bep is de hond van activiteitenbegeleider Marieke Rouwenhorst. Sinds juli vorig jaar gaat haar hond vier keer in de week mee naar de afdeling.

HENGELO – Contact met dieren heeft positieve effecten. Zo werkt het kalmerend, stress verlagend en bevordert contact met een dier de openheid naar andere mensen. Dit komt doordat de hersenen dopamine, endorfine, prolactine en serotonine afgeven aan het lichaam. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Het maakt hen rustiger en alerter. Daarnaast lachen ze meer en zoeken ze meer contact. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met dementie na een bezoek van een dier meer gespreksstof hebben en de openheid naar andere mensen toeneemt. Zo praten ze bijvoorbeeld over hun hond of kat die ze vroeger hadden. Het brengt fijne herinneringen terug.

Marieke Rouwenhorst is activiteitenbegeleider bij het TMZ te Hengelo. Bep is niet de eerste hond die Marieke meeneemt naar haar werk. “Eerder nam ik Funk mee, een heidewachtel. Helaas kreeg Funk epilepsie en moesten we haar laten inslapen. Funk was een echte therapiehond. Iedereen hier op de afdeling was er gek mee, bewoners en collega’s. Als bewoners wat onrustig waren, zagen we dat Funk die onrust kon wegnemen bij bewoners.”

Beschuit met muisjes

Toen Marieke en haar gezin vorig jaar Bep kregen, kwamen de bewoners van afdeling Woolde B bij haar op kraambezoek. “Ik heb beschuit met muisjes en een lunch voor ze gemaakt”, vertelt ze. “We hebben overigens eerst binnen het team besproken of we weer voor een hond zouden gaan. We hebben afgesproken dat we zouden wachten tot de pup een half jaar was alvorens ze mee zou gaan naar de afdeling.”

Het gezin van Marieke heeft samen met de fokker gezocht naar een geschikte teckel. “We hebben echt selectief gekeken naar een hond die geschikt is om mee te nemen naar bewoners. Het mooie van deze hondjes is dat ze zijn gefokt op verdraagzaamheid. Want als hond moet je het een en ander tolereren op een afdeling, zo wordt er nog al eens met je getild.”

Eigenwaarde

Ook op sociaal vlak heeft Marieke haar hond Bep zo goed mogelijk getraind. Volgens Marieke zijn de ervaringen met Bep op de afdeling heel positief. “Het is zo mooi om de interactie tussen Bep en de bewoners te zien. Het geeft het gevoel van eigenwaarde van de bewoners een boost, want Bep luistert ook echt naar ze. Als bewoners onrustig zijn, gaat ze ernaast liggen. Tussen de middag laat ik haar uit en wandelt er altijd een bewoner mee”, besluit Marieke.

Linda Meijer

Deze hondjes zijn speciaal gefokt op ver-draagzaamheid

Afbeelding