Dolf Ruesink achter een typemachine. Hij komt volgende week naar Hengelo. Foto: Nico Asbroek.
Dolf Ruesink achter een typemachine. Hij komt volgende week naar Hengelo. Foto: Nico Asbroek.

Met Dolf terug naar de jaren 50 en 60

Algemeen

Weemoed naar de jaren 50 en 60? Dan moet je dinsdagavond 14 februari in het Nivon-centrum in Hengelo zijn. Daar verzorgt auteur en journalist Dolf Ruesink de voorstelling ‘Feest der herkenning.’ Hij laat de jaren 50 en 60 tot leven komen met onder meer beelden, verhalen en een reiskoffer met voorwerpen. 

HENGELO - Met de voorstelling ‘Feest der herkenning’ is Ruesink al in heel wat dorpen en steden geweest. “Hengelo is de eerste in dit nieuwe jaar”, zegt Ruesink, die zelf in 1952 is geboren. Zeventig jaar is hij nu. Ruesink groeide op in Winterswijk en woont nu in Haaksbergen. Hij was jarenlang journalist bij Tubantia en schreef enkele jaren geleden het boek ‘Bewaar de herinnering.’ Aan de hand van onder meer schoolschriften, foto’s, speelgoed, brieven en rapporten reconstrueert hij de jaren 50 en 60 in Nederland. “De verschillen met nu zijn enorm. Bezoekers kunnen ook reageren op de verhalen en voorwerpen”, zegt Ruesink. Hij groeide als kind op in de jaren 50. Die tijd werd gekenmerkt door soberheid. Er heerste ook woningnood. “Luxe zoals nu kenden we niet. Een televisie in de huiskamer? Die was er niet. Speelgoed werd door vader gemaakt. Kinderen speelden veel buiten”, herinnert Ruesink zich. Wassen gebeurde als kind op zaterdag in de wasteil. “Op zondag ging je verplicht mee naar de kerk.” Maar de tijden zouden spoedig veranderen. De jaren 60 waren anders. “Die periode behandel ik na de pauze. De presentatie bestaat uit twee delen van 45 minuten met een pauze ertussen.” In de jaren 60 neemt de welvaart toe. Mensen kregen bijvoorbeeld een centrale verwarming in huis. “Maar het was ook de periode waarin jongeren meer vrijheid wilden. Dat gebeurde onder meer onder invloed van de popmuziek.” Het gezag brokkelde af door de protestgeneratie. Ruesink laat onder meer oude Polygoon-beelden zien en heeft een reiskoffer bij zich met daarin allerlei voorwerpen uit de jaren 50 en 60. “De voorstelling wordt afgesloten met een kennisquiz”, zegt Ruesink. Zijn boek ‘Bewaar de herinnering’ is die avond ook te koop.

De presentatie ‘Feest der herkenning’ van Dolf Ruesink dinsdagavond 14 februari begint om 20 uur. De voorstelling is in het Nivon-centrum aan de Lodewijkstraat 1 in Hengelo. “Het is een bijzondere presentatie”, laat Rob Lehr namens Nivon weten. Ook niet-leden zijn welkom. De entree bedraagt zes euro. Nivon-leden krijgen een euro korting. “Aanmelden is wenselijk”, aldus Lehr. Dat kan via roblehr@hetnet.nl

‘Het is een bijzondere presentatie’

‘Bezoekers kunnen ook reageren op de verhalen’

Stefan Wegdam

Afbeelding