Niet alleen meisjes, maar óók jongens hebben baat bij bescherming door het HPV-vaccin.
Niet alleen meisjes, maar óók jongens hebben baat bij bescherming door het HPV-vaccin. Foto:

Uitnodigingen voor de HPV-vaccinatie

De GGD Twente maakt zich weer op voor de vaccinatieronde tegen HPV. Het Humaan Papilloma Virus kan zowel bij mannen als vrouwen vervelende gevolgen hebben, zoals uiteenlopende vormen van kanker. Het is daarom belangrijk om op tijd deze vaccinatie te halen, het liefst nog voor jongeren seksueel actief zijn.

TWENTE - Dit jaar kunnen ook vrouwen en mannen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 een gratis HPV-vaccinatie halen. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, waar minstens vijf maanden tussen moet zitten. Het RIVM verstuurt vanaf nu tot half februari de uitnodigingen om een een afspraak te maken. Dit kan via www.hpvafspraak.nl. De eerste prikken worden in de eerste week van februari gezet, op dezelfde locaties in Enschede en Almelo waar men ook vaccineert tegen corona. Om de prikken gratis twe krijgen is het belangrijk om de eerste voor 1 juli 2023 te halen. Haalt men de prik pas in 2024, dan moet men namelijk wel betalen.

Zoals wellicht bekend bij de lezer bestaat de HPV-vaccinatie al een tijdje. Deze vaccinatie is sinds 2010 onderdeel van het - rijksvaccinatieprogramma oftewel 'de vaccins die iedereen hoort te krijgen als kind'. Vaccineren tegen HPV kan al vanaf 9 jaar. Het Humaan Papilloma Virus komt veel voor. Het is zeer besmettelijk en overdraagbaar bij seksueel contact, hoewel de meeste mensen hier nooit iets van merken. Volgens de GGD Twente loopt naar schatting 80 tot 90 procent van de mensen minstens één keer in hun leven een HPV-besmetting op. Er zijn verschillende soorten infecties die hieruit kunnen ontstaan. De gevaarlijkste - waar het vaccin dus tegen beschermd - zijn typen 16 en 18. Deze kunnen namelijk leiden tot diverse vormen van kanker. De bekendste daarvan is baarmoederhalskanker.

Het volgende stuk is wellicht een eye-opener voor sommigen: ook voor jongens is het HPV-vaccin van groot belang. Naast dat zij met het nemen van het virus een toekomstige partner kunnen beschermen, zijn ook zij namelijk vatbaar voor HPV-gerelateerde soorten kanker. Zo noemt de GGD ook kanker aan de mond, keel of penis als mogelijke gevolgen van een infectie. Het is denkbaar dat niet iedere jongen zin heeft om geprikt te worden, zeker na de pandemie, maar met risico's als 'peniskanker' zal menig tiener toch liever het zekere voor het onzekere kiezen...


Ook mensen die ouder zijn dan 27 kunnen het vaccin halen, hoewel men dit zelf moet betalen. Ook voor volwassenen biedt het namelijk bescherming. De onderbouwing om niet iederéén te vaccineren maar in principe vooral kinderen en jongeren is er een van kansberekening: in 80 tot 90 procent van de gevallen weert het immuunsysteem het virus af, bij 10-20 procent lukt dit niet. Baarmoederhalskanker treft vooral jonge vrouwen, waardoor de nadruk op hun bescherming logisch is. Volwassenen die zich preventief willen laten vaccineren tegen HPV moeten dit via de huisarts laten doen met flinke kosten: zo'n 450 euro. Afgelopen jaar namen ruim 8.100 mensen op eigen initiatief zo'n beschermende vaccinatie.

Pen