Hoewel Blue Monday misschien slechts gebaseerd is op pseudowetenschap kunnen mensen wel degelijk een winterdip ervaren.
Hoewel Blue Monday misschien slechts gebaseerd is op pseudowetenschap kunnen mensen wel degelijk een winterdip ervaren. Foto:

De meest deprimerende dag van 2023

De feestdagen zijn weer voorbij, de dagen zijn nog steeds kort en donker en de zomer is nog niet bepaald dichtbij. Dat is een teken dat de meest deprimerende dag van het jaar er weer aan komt: Blue Monday.

TWENTE – Blue Monday, in Nederland ook wel bekend als deprimaandag, wordt de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. In 2023 valt deze dag op 16 januari. Bedenker van Blue Monday is de Britse psycholoog Cliff Arnall. In 2005 bedacht hij een, naar eigen zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou zijn gebleken dat de maandag van de laatste volle week in januari de meest deprimerende dag is. Het hoogste aantal mensen zouden zich op deze dag treurig, neerslachtig of somber voelen. 

Volgens Arnall zou dit te maken hebben met dat het uitvoeren van de goede voornemens mislukt is en dat de vakanties ver weg lijken te zijn. Bovendien zijn de dagen nog steeds erg donker en is maandag voor veel mensen de eerst dag van de werkweek. Inmiddels is de Blue Monday meestal op de derde maandag van de maand in plaats van in de laatste volle week.

De term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip ‘Feeling Blue’. Dit betekent dat iemand zich neerslachtig, somber of depressief voelt. Blue Monday heet overigens in het Nederlands geen blauwe maandag. De term een blauwe maandag wordt namelijk gebruikt om te zeggen dat iets maar een korte periode duurt. Wie bijvoorbeeld ergens een blauwe maandag heeft gewerkt, was na een korte tijd alweer klaar met zijn baan. 


Sinds het uitbrengen van de term ‘Blue Monday’ hebben wetenschappers het idee afgedaan als ongegronde pseudowetenschap. Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld. (bron: Dr Dean Burnett, The Guardian). Ook Arnall heeft sindsdien in 2013 toegegeven in The Daily Telegraph dat het een marketing stunt was van het Britse bedrijf Sky Travel waarbij zij Arnall hadden gevraagd wat volgens hem de beste dag was om een zomervakantie te boeken.

Blijf in beweging en begin de dag met een goed gezond ontbijt

Hoewel Blue Monday misschien niet wetenschappelijk onderbouwd is, kunnen mensen in de wintermaanden wel een winterdip ervaren. Dit wordt veroorzaakt doordat mensen minder zonlicht krijgen. De biologische klok kan rond deze tijd ontregeld raken omdat het daglicht zwakker is en omdat het minder lang licht is. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tijdens deze periode in de war raakt waardoor mensen zich overdag vermoeid kunnen blijven voelen (bron: MentaalVitaal).

Mochten mensen toch last hebben van de Blue Monday of een winterdipje dan is het voor hen goed om in beweging te blijven. Pak bijvoorbeeld eens de fiets in plaats van de auto. Ook is het belangrijk om gezond te blijven eten en om de dag te beginnen met een gezond ontbijt voor een goede start van de dag. Probeer bovendien aan die goede voornemens te blijven werken!

Pen